<
actueel / nieuws

15 nov: Design in tijden van crisis

27 oktober 2021

In samenwerking met Design Digger organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op maandag 15 november 2021 een Talent special. Moderator Jeroen Junte gaat in gesprek met zes representanten van een generatie ontwerpers die is gevormd door een permanente staat van crisis. Extra gast is journalist en mode-activist Janice Deul.

Een hele generatie ontwerpers is gevormd door een permanente staat van crisis. De financiële crisis is overgegaan in een groeiende sociale ongelijkheid en een wooncrisis. De klimaatcrisis is alleen maar nijpender geworden. En dan is er ook nog een gezondheidscrisis, waarvan we nog steeds niet weten hoe deze zich gaat ontwikkelen. Hoe wapent aanstormend designtalent zich tegen deze maatschappelijke uitdagingen? Welke nieuwe technieken en inzichten ontwikkelen zij? En vooral: welke oplossingen dragen zij aan?

Bekijk de talk hier terug:


 • Jeroen Junte spreekt met zes ontwerpers en Janice Deul over drie thema's:

  Ik en mijn praktijk
  Jonge ontwerpers onderzoeken de grenzen van hun vakgebied en zoeken daarbij naar nieuwe instrumenten. Waarom zou een architect altijd een gebouw moeten ontwerpen? En waarom kan design geen performance zijn?

  Ik en de wereld
  Klimaat, robotisering, fake news en surveillance capitalism zorgen voor geopolitieke onrust. Ontwerptalent probeert grip op deze wereld te krijgen met onderzoekende of juist heel praktische maar altijd inventieve ontwerpen.

  Ik en de ander
  Bij de jongste lichting ontwerpers staat niet langer persoonlijk succes voorop. Vanuit hun eigen positie werken ze samen met en voor verschillende gemeenschappen. Want ontwerp gaat al lang niet meer over spullen maar over mensen.

  praktische informatie
  Datum: 15 november 2021
  Tijd: 20.00 uur
  Sprekers: Audrey Large, Roos Meerman, Martina Huynh (Cream ơn Chrome), Renee Mes, Irene Stracuzzi en Gabriel Fontana

  Locatie: Talent Special is live bij te wonen in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam of te volgen via livestream
  Aanmelden: meld je hier aan om Talent special live bij te wonen
  Kosten: gratis

  Foto bovenaan: Jeroen Junte in gesprek met vier talenten tijdens de Talent Talks. Foto door Mark Bolk