<
actueel / nieuws

17 mei: Designing a Community of Care

21 maart 2018

Op 17 mei 2018 organiseert het Stimuleringsfonds de manifestatie Designing a Community of Care, samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Waag, Society Impact en het team van de prijsvraag Who Cares.

In Nederland vinden we de zorg opnieuw uit. Vergrijzing, decentralisatie en technologische ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het zorgaanbod in onze wijken. Het Stimuleringsfonds gelooft in de kracht van ontwerp bij deze transitie van zorg en nodigt gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk.

Wilt u:

de kracht van ontwerp ervaren in actieve sessies?
inspirerende voorbeelden zien die de toekomst van zorg in de wijk concreet maken?
kennismaken met potentiële samenwerkingspartners voor deelname aan een open
oproep?

Kom dan op 17 mei naar Designing a Community of Care!

Programma
13.30 uur: inloop
14.00 uur: opening door directeur-generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg,
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
14.15 uur: key-note Matthijs van Dijk, eigenaar Reframing Studio en initiatiefnemer
Redesigning Psychiatry
14.45 uur: pauze
15.00 uur: eerste ronde deelsessies:
Sessie 1: collectief wonen, gesprekleider: Daniëlle Harkes (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg)
Sessie 2: zorgzame netwerken, gesprekleider: Floor Ziegler
Sessie 3: wijkgedachte 2.0, gesprekleider: Otto Trienekens (Veldacademie)
Sessie 4: gezonde geldstromen, gesprekleiders: Matthijs van Dijk/ Beatrijs Voorneman (Reframing Studio)

16.00 uur: pauze
16.15 uur: tweede ronde deelsessies:
Sessie 5: integraal aanpakken, gesprekleider: Reimar von Meding (KAW)
Sessie 6: gezonde stadsinitiatieven, gesprekleider: Sabine Wildevuur (Creative Care Lab, Waag)
Sessie 7: naar buiten met dementie, gesprekleiders: Wies Arts (Zet) / Helma van Rijn (Muzus)
Sessie 8: intramurale zorg in de wijk, gesprekleider: Erik Mooij (UCREATE)

17.15 uur: plenaire afsluiting
17.30 uur: netwerkborrel

deelsessies
In de deelsessies verkennen we met elkaar actuele opgaven en kansen voor vernieuwing.
Met onder andere inspirerende voorbeeldprojecten uit het hele land, zoals het Samen Thuis Huis in Gemert, LAB Noord in Leeuwarden, Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, Care BNB, Care2Share, proeftuin Ruwaard, Muzerijk in Uden en Stadslab The Masters in Maastricht.

En bijdragen van o.a. Wies Arts (Zet), Sadik Harchaoui (Society Impact), Rob Hoogma (Siza), Reimar von Meding (KAW), Wouter Veldhuis (MUST) en Sabine Wildevuur (Creative Care Lab, Waag).

Dagvoorzitter is Piet-Hein Peeters, hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn.

open oproep
Aanleiding voor de manifestatie is de Open Oproep Designing a Community of Care. Met deze open oproep nodigt het Stimuleringsfonds gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk.

praktische informatie
datum: donderdag 17 mei 2018
tijd: 13.30-18.30
locatie: Villa Jongerius, Utrecht
adres: Kanaalweg 64, 3527 KX Utrecht
routebeschrijving: Villa Jongerius ligt op loopafstand van station Utrecht (circa 10 minuten). Indien u met de auto komt kunt u tegen een aantrekkelijk tarief parkeren bij de Jaarbeurs P2 direct tegenover de villa. Er zijn uitrijkaarten beschikbaar voor 10,00 € per uitrijkaart. Klik hier voor een routebeschrijving van de Villa.

aanmelden
De manifestatie zit helaas vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. U kunt zich aanmelden voor de reservelijst door een e-mail te sturen aan aanmelden@stimuleringsfonds.nl o.v.v. Reservelijst Designing a Community of Care. Vermeld hierbij uw naam, functie en organisatie.

verder lezen
Het Stimuleringsfonds geeft ter gelegenheid van de manifestatie op 17 mei een krant uit. De digitale versie kunt u via deze link inzien.

Ter inspiratie van voorstellen voor deze Open Oproep gaf het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie architectuurcriticus Kirsten Hannema opdracht voor een verdiepende studie naar de actuele woon- en zorgopgave in wederopbouwwijken. Hannema gaat specifiek in op de wijkgedachte die daaraan ten grondslag lag. Samen met deskundigen op het gebied van gezondheids- en ouderenzorg, erfgoedbeheer, architectuur, stedenbouw, social design en welstand sprak Hannema hoe daar in de huidige tijd op vernieuwende wijze invulling aan kan worden gegeven. Het resulterende artikel 'Designing a community of care: Op zoek naar de nieuwe Wijkgedachte' kunt u hier downloaden.

op de hoogte blijven?
Blijft u graag op de hoogte over zorggerelateerd nieuws van het Stimuleringsfonds? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Zorg door een e-mail te sturen aan info@stimuleringsfonds.nl o.v.v. 'nieuwsbrief Zorg'.

Foto bovenaan: Sofie van Greevenbroek