<
actueel / nieuws
 • Social Design Studio Joes + Manon – Huishonger

23 okt: Conferentie Een thuis voor alle jongeren

30 september 2021

Op zaterdag 23 oktober organiseren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Jongeren Woonlab (TU/e Urban Labs, Springplank, Stichting Woonbedrijf Eindhoven), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kansfonds de conferentie 'Een thuis voor alle jongeren' als onderdeel van de Embassy of Inclusive Society tijdens de Dutch Design Week.

datum: zaterdag 23 oktober 2021
tijd: 14.00 tot 16.00 uur
locatie: Entresol - Klokgebouw 50, 5617 AB Eindhoven
aanmelden: Om zeker te zijn van een plek, vragen we je om je te registreren via deze link.

Dakloosheid onder jongeren voorkomen is een maatschappelijke opgave die om creativiteit, samenwerking en daadkracht vraagt. Het is een taaie opgave waar veel verschillende aspecten bij elkaar komen: betaalbaarheid, opvang, begeleiding, inkomen, woningverdeling, woningontwikkeling, stigma, maatschappelijk draagvlak. Ontwerpers kunnen een bijdrage leveren door dwars door de sectoren heen te denken en nieuwe oplossingen voor te stellen. Kunnen nieuwe woonconcepten ons helpen om beter samen te werken? Kan de ontwerpkracht van ontwerpers een bijdrage leveren aan dit complexe vraagstuk? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er voor álle jongeren een thuis is? Dit zijn de centrale vragen tijdens de thema conferentie: 'Een thuis voor álle jongeren'.

Tijdens de conferentie gaan (social) designers in gesprek met bestuurders, politici en ondernemers over hun concepten en ervaringen in het traject Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren van het Stimuleringsfonds. Verder praten we over de activiteiten van het Jongeren Woonlab onderdeel van de TU/e Urban Labs. Het doel van het Jongeren Woonlab is door nieuwe concepten te ontwikkelen allianties te smeden die in de komende jaren werken aan het oplossen van deze urgente opgave.
Na afloop is er een netwerkborrel en wordt de publicatie 'Meer dan een dak boven je hoofd' uitgedeeld over het traject Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren van het Stimuleringsfonds.


 • programma
  13.30 Inloop
  14.00 Welkom door Jorn Konijn (Head of Program Dutch Design Week, Curator Embassy of Inclusive Cities) en introductie door Tabo Goudzwaard (Trajectbegeleider i.o.v. Stimuleringfonds Creatieve Industrie) & Marcel Musch (TU/e Urban Labs)
  14.10 De opgave: hoe staat het ervoor in Eindhoven? met Marie-José Backs (Woonbedrijf) en Thijs Eradus (Springplank)
  14.20 Ontwerpers Manon van Hoeckel, Ashkan Hashemkhani (Khani architecten), Patrick Rogiers (A SENSE OF), Nienke van der Straten (Garage 2020), Theo Tegelaars (TAAK), Manon Barendse (Joes+Manon) en Daniek Reijnders (Pauwert Architectuur) presenteren voorstellen en gaan in gesprek met jongeren, professionals en bestuurders: Thijs Eradus, Glenda Huisjes, Hella Masuger, Enno Postema, Renate Richter en anderen.
  16.00 Afsluiting en borrel

  eventgegevens
  De conferentie wordt gehouden in Entresol - Klokgebouw 50, 5617 AB Eindhoven.
  De conferentie zal ook worden gestreamd.
  Neem je ticket mee, dit is jouw entreebewijs.
  De entresol van het Klokgebouw is helaas tijdelijk niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  Dit evenement is toegankelijk na controle van de Corona QR-code en legitimatiebewijs. Dit op basis van de geldende coronaregels.

  meer informatie
  Heb je vragen? Mail dan naar info@tue-urbanlabs.nl.
 • NIEUW: Publicatie 'Meer dan een dak boven je hoofd'


 • Foto bovenaan: Social Design Studio Joes + Manon – Huishonger