<
actueel / nieuws
 • Oculus, Pink Oculus, Dennis Vandenbroeck en Boris Acket

4 projecten geselecteerd in Upstream: Music x Design ronde 1 – 2021

30 juni 2021

Vier voorstellen zijn geselecteerd in Upstream: Music x Design. Coördinator Ibrahim Alaoui Chrifi reflecteert op de eerste ronde van dit jaar.

algemene indruk
De aanvragen die het Stimuleringsfonds deze ronde ontving, komen uit uiteenlopende hoeken van de muziekindustrie, namelijk de elektronische muziekscene, rock- en folkmuziek, het hiphopgenre en de traditionele popmuziek. Ontwerpers die betrokken zijn bij de aanvragen verhouden zich tot de brede creatieve industrie en zijn gespecialiseerd in games, scenografie, technologie, mode en vormgeving. Opvallend is de multidisciplinaire praktijk van verschillende aanvragers; zij zijn actief op het snijvlak van kunst, ontwerp, performance en muziek. Ook zien we hoe het afgelopen jaar ervoor heeft gezorgd dat alternatieve vormen voor performance worden doorontwikkeld. Gedreven door ontwerptoepassingen worden aan muziek steeds vaker innovatieve elementen toegevoegd die zorgen voor een rijkere en toegankelijkere ervaring. Deze ronde liet zien dat deze ontwikkeling steeds verder wordt verdiept. Daarnaast zagen we dat maatschappijkritische thema's in verschillende aanvragen goed waren vertegenwoordigd en in verschillende projecten makers vanuit diverse perspectieven het podium nemen.

Om een beeld te geven van de breedte van de ondersteunde projecten deze ronde:

Oculus – Stichting Anthropologists in Art (foto bovenaan)
Muzikant Pink Oculus werkt samen met ontwerpers/kunstenaars Dennis Vandenbroeck en Boris Acket aan een audiovisuele installatie voor de tour rond haar aanstaande album. In deze installatie, genaamd 'Oculus', komen vier elementen samen: muziek, ruimtelijk ontwerp, lichtontwerp en inhoudelijk onderzoek. Startpunt zijn Pink Oculus' persoonlijke ervaringen omtrent 'black'- en 'female empowerment' en de referentie naar de kunststroming Afrofuturism. Oculus verandert de standaard performanceruimte in een gedeelde moderne tempel, waarin verhalen over heden, verleden en toekomst samensmelten.

 • Games in Concert: The Game, Stichting Wild Vreemd


 • Games in Concert: The Game – Stichting Wild Vreemd
  Game-muziek is een muziekstijl die steeds meer aandacht krijgt. Smartphone Orchestra + het Metropole Orkest gaan een stap verder: ze ontwikkelen een interactieve concertvorm en enthousiasmeren een nieuw publiek (gamers) voor orkestmuziek en het bezoeken van concerten door gameplay te integreren met de muziek. Het publiek doet met eigen smartphones letterlijk mee en wordt onderdeel van het orkest. Tijdens het concert speelt het publiek 'The Game': een opzettelijk abstract spel waarbij het publiek gaandeweg ontdekt dat het samen moet werken om levels te halen. Het resultaat is een innovatieve, interactieve publieksbeleving die laat zien wat mogelijk is wanneer een orkest en musici het publiek met behulp van 'game mechanics' laten bijdragen aan de totale concertervaring.

  cijfers
  Het beschikbare budget deze ronde was € 150.000. Vier van de veertien in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 29 procent. De aankomende deadline van de Regeling Upstream: Music x Design is 1 september 2021.
  Let op: in de week van 26 juli is de online aanvraagomgeving vanwege onderhoud niet bereikbaar.
 • The Secret Life of Plants, Stichting Anthropologists in Art en Rosalie Wammes