<
actueel / nieuws
 • Ruimtekoers Festival

5 juni: deadline Deelregeling Festivals

22 mei 2019

Met de Deelregeling Festivals ondersteunt het fonds festivals voor professionals, experts of juist een heel divers publiek op het gebied van architectuur, vormgeving en digitale cultuur. De adviescommissie beoordeelt voorstellen onder andere op de vraag of de programmering een waardevolle of onderscheidende positie ten opzichte van bestaande festivals inneemt en op de mate waarin het festival als platform functioneert. De eerstvolgende deadlines zijn 5 juni en 4 september.

Drie aankomende festivals voldeden aan de criteria van de commissie en presenteren in mei, juni en juli hun programma.

Regenerative Feedback: On Listening and its Emancipatory Potential
Op 24, 25 en 26 mei kun je in Worm, Rotterdam naar Regenerative Feedback, een jaarlijks rondreizend festival op het gebied van nieuwe media, geluidskunst/muziek en filosofie. Regenerative Feedback is zowel een muziekfestival als een 'intellectuele' bijeenkomst, en probeert bruggen te slaan tussen beiden, met daarin ruimte voor uitgebreide Q&A-sessies en interactie met het publiek. Het idee achter dit evenement is om experimentele performances en kunstprojecten op het gebied van nieuwe media te tonen, en de effecten hiervan te onderzoeken door middel van collaboratieve workshops, toegankelijke lezingen en gesprekken tussen experts en publiek.

Rotterdamse Dakendagen
Van 31 mei tot en met 2 juni kun je in Rotterdam de hoogte in tijdens de Rotterdamse Dakendagen. Meer dan vijftig daken openen een weekend hun deuren en tonen hun mogelijkheden als nieuwe stedelijke ruimte voor een breed publiek. De organisatie wil laten zien hoe daken kunnen bijdragen aan een gezonde, levendige, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. De binnenstedelijke daken kunnen van grote betekenis zijn als het gaat om oplossingen voor stedelijke verdichting, klimaatadaptatie, de energietransitie en het zoeken naar nieuwe vormen van maatschappelijke verbinding. Zij bieden diverse mogelijkheden in vergroening, waterretentie, energieopwekking en als sociale ontmoetingsplekken. De Rotterdamse Dakendagen onderzoekt de potenties van het Rotterdamse daklandschap en reflecteert met bewoners en professionals op de (on)mogelijkheden van daken. Daarbij is er aandacht voor stedenbouwkundige vraagstukken van verduurzaming en nieuwe publieke ruimte alsook voor grootstedelijke opgaven zoals diversiteit en inclusiviteit. Sprekers zijn onder meer Jason Hilgefort , Dusty Gedge, Robert Hammond en Winy Maas. In het kader van het jubileum presenteert de Rotterdamse Dakendagen een aantal projecten zoals de Sleeping Giants en het bouwen van dakverbindingen.

 • Rotterdamse Dakendagen


 • Ruimtekoers Festival (foto bovenaan)
  Van 3 tot en met 7 juli gaat het Ruimtekoers Festival in Arnhem met het publiek, ontwerpers, overheden, bewoners en commerciële partijen nieuwe ideeën, dromen en richtingen voor de stad en de openbare ruimte verkennen. Tijdens dit festival staat de wijk Malburgen centraal. Het programma is een mix van autonome kunst, geëngageerde concepten, sociaal artistieke projecten en verdiepende themaprogramma's. Ook is er een verdiepingsprogramma, waarin onder de titel 'Van notspot naar hotspot' vanuit verschillende perspectieven, formats en doelgroepen de openbare ruimte in de naoorlogs woningwijk wordt onderzocht en geactiveerd. Zo gaat in het onderdeel 'De rituelen van zuid' De Onkruidenier in samenwerking met bewoners een nieuw ritueel ontwikkelen, komen Bas Heijne, architect Elma van Boxel (ZUS) en Kamiel Klaasse (NL Architects) hun visie op de openbare ruimte delen en reflecteert historicus Henk Wentink op de ontwikkeling van het stadsdeel.

  Anouk Laverge, coördinator Festivals: 'In de laatste rondes van deze regeling hebben we meerdere architectuurgerelateerde festivals ondersteund zoals bovenstaande, maar ook het Architectuur Film Festival Rotterdam. Dit is goed om te zien, aangezien het aantal aanvragen van architectuurfestivals laag is ten opzichte van festivals op het gebied van vormgeving en digitale cultuur. De commissie is ook op zoek naar meer festivals die met behulp van programmering inzetten op het bereik van een divers publiek.'

  alle toekenningen
  Bekijk hier ook de andere toegekende projecten binnen de regeling Festivals die later dit jaar plaatsvinden.

  deadlines
  De aankomende sluitingsdata voor de Deelregeling Festivals vind je hier.