<
actueel / nieuws

Activiteitenprogramma's 2014

04 maart 2014

In 2014 ondersteunt het Stimuleringsfonds 37 jaarprogramma's en festivals vanuit de deelregeling Activiteitenprogramma's. Deze regeling stimuleert het aanbod van interdisciplinaire programma's op het gebied van architectuur, vormgeving en e-cultuur of een combinatie van deze. Met name vernieuwende en multidisciplinaire voorstellen kregen waardering van de adviescommissie.

De interdisciplinaire commissie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft over 60 aanvragen advies uitgebracht. De gehonoreerde aanvragen op het gebied van vormgeving, architectuur en e-cultuur vertegenwoordigen samen een waarde van €1.407.350. De toegekende bedragen variëren van €12.500 tot €100.000. Gevestigde centra zijn ondersteund, evenals kleinere culturele instellingen en architectuurcentra, maar ook nieuwe initiatieven kunnen hun programma mede met ondersteuning van het fonds in 2014 uitvoeren.

Concentratie van e-cultuur festivals in Amsterdam
De festivals en events op het gebied van e-cultuur spelen zich met name af in Amsterdam. Binnen deze discipline zijn de volgende initiatieven ondersteund: Sonic Acts (Amsterdam), FIBER (Amsterdam), Transnatural (Amsterdam), Cinekid (Amsterdam), Medialab /SETUP Utrecht, STRP (Eindhoven), Vereniging Instrument Inventors Initiative (Den Haag) en Social Beta (Heerlen).

Vormgeving blijft achter
Op het gebied van vormgeving zijn Stichting Het instituut (Amsterdam), Lost and Found (Amsterdam), Stichting Beeldverhaal (Haarlem), MOTI (Breda), OPA (Arnhem) en Utrecht Manifest ondersteund. De hoeveelheid aanvragen in het kader van vormgeving is groeiende maar mag in de toekomst toenemen.

Architectuurinstellingen goed vertegenwoordigd
Op het gebied van architectuur weten de instellingen het fonds van oudsher goed te vinden. De architectuurcentra zijn gevestigd door heel Nederland. Van de volgende instellingen zijn de activiteitenprogramma's van 2014 in het kader van architectuur ondersteund: TOPOS (Maastricht), Bureau Europa (Maastricht), CBK Zeeland (Middelburg), SCHUNCK Architectuur (Heerlen), ACE (Eindhoven), CAST Tilburg, BAI/Bosch Architectuur initiatief ('s-Hertogenbosch), ACN (Nijmegen), CASA (Arnhem), Airfoundation (Rotterdam), RAP (Leiden), Stroom (Den Haag), AORTA (Utrecht), Architectuurcentrum Rondeel (Deventer), Architectuurcentrum Twente (Enschede), Arcam (Amsterdam), Pakhuis de Zwijger (Amsterdam), Podium Architectuur / Pier K (Hoofddorp), Architectuurcentrum Hoorn, ABC architectuurcentrum Haarlem, Platform GRAS (Groningen) en Arkfryslan (Leeuwarden).

Toekenningen
Beschrijvingen van de toekenningen van de Deelregeling Activiteitenprogramma's zijn te lezen op de pagina: Toekenningen Activiteitenprogramma's.