<
actueel / nieuws

AFFR

13 oktober 2011

Het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) had dit jaar als thema Think Big/Act Small. De wereld heeft te maken met ongebreidelde groei; tegelijkertijd wordt naarstig gezocht naar oplossingen voor de gevolgen van krimp in bepaalde gebieden.

Als gevolg van de economische crisis ontstaat een tegenstroom van kleine initiatieven die grote gevolgen kunnen hebben. De films in het programma toonden de noodzaak van interdisciplinaire samenwerking en het voorbeelden van het onderzoeken en blootleggen van nieuwe mogelijkheden.

Het SfA ondersteunde de organisatie van het festival met een bijdrage voor de voorbereiding van het evenement. Daarnaast beleefden drie door het SfA gesubsidieerde films hun wereldpremière:

In Der Traum vom Baumhaus (Ximage) komen de makers en ontwerpers van het Öko-Baumhaus aan het woord. Acht architecten maakten ontwerpen voor achttien appartementen binnen de hoofdstructuur. Het gebouw is een stedenbouwkundig alternatief voor de leemte tussen eengezinswoningen en gestapelde woningbouw en wordt nog steeds gezien als een uniek gerealiseerd voorbeeld van procesarchitectuur.

Mission Statements (Jord den Hollander) toont de gevolgen van het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken om Nederlandse architectuur in te zetten bij de huisvesting van diplomatieke missies zoals ambassades en hun residenties. In deze film sprekende portretten van de ontwerpen en het gebruik van de Nederlandse ambassades in Berlijn, Addis Abeba en Maputo.

Petra Blaisse en haar bureau InsideOutside staat bekend om het toevoegen van gordijnen aan interieurs van soms groteske gebouwen. In de film Movements Continued wordt de werking van de gordijnen getoond en toegelicht door de gebruikers. Op 27 oktober wordt de film getoond op het Film+Design festival te Eindhoven. Daarna is de film beschikbaar via Vimeo.

Het AFFR heeft een database beschikbaar waarin films zijn opgenomen die gerelateerd zijn aan stad en architectuur.