<
actueel / nieuws

Afgeronde AV producties

15 maart 2011

Een van de kerntaken van het fonds is het aanwakkeren en verdiepen van de publieke belangstelling voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Films en documentaires kunnen op een toegankelijke wijze de interesse van een breed publiek opwekken voor belangrijke ruimtelijke vraagstukken en ontwerpoplossingen. Bij het SfA kan subsidie worden aangevraagd voor de totstandkoming hiervan. Recent zijn twee documentaires verschenen waarin aandacht is voor typisch Nederlandse landschappen.

Triptiek - Beelden van een koninkrijk documenteert recent ontworpen en gebouwde Nederlandse locaties waarin wonen, werken en recreëren sterk van elkaar zijn gescheiden. In real life tempo zien we hoe een Vinex-wijk, een haven-en industriegebied en een entertainment gebied worden gebruikt. Elke plek heeft een extreem, monomaan karakter door een eenzijdige gerichtheid op een van deze specifieke activiteiten. Hierdoor komt een vorm van absurditeit en een keerzijde van dit streven scherper naar voren. Terrain Vague Film ontving subsidie van het SfA voor de totstandkoming van deze film waarin de droom van de tekentafel en de realiteit naast elkaar worden getoond. De film van Jan Ketelaars en Paul van den Wildenberg ging in première op het IFFR.

De O van Overijssel verbeeldt de zoektocht naar de identiteit van de provincie Overijssel. Gedurende de zomer van 2010 maakte een rode bal een tocht van 180 kilometer door de provincie. Langs de route werden allerlei activiteiten georganiseerd waarmee de organisatie, Stichting Landschapstheater en Meer, onder andere wilde aantonen dat activiteiten die het privébelang overstijgen interessant zijn voor de kwaliteit en transformatie van het landschap.