<
actueel / nieuws

Aliki van der Kruijs en Tijmen Smeulders naar porselein-gemeente in Japan

01 augustus 2016

Ontwerpers Aliki van der Kruijs en Tijmen Smeulders zijn geselecteerd voor een residency-periode van drie maanden in Japan. De residency - een initiatief van ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara - wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. De twee ontwerpers zullen samen met twee Nederlandse beeldend kunstenaars gekoppeld worden aan een pottenbakkerij in de Japanse porselein-gemeente Arita, om daar nieuw werk te maken.

De geselecteerde ontwerpers stellen een interessante dialoog voor tussen de ambachtelijke kwaliteiten in de Arita regio en hun eigen praktijk. Aliki van der Kruijs werkt sinds 2012 aan de serie 'Made By Rain', waarin ze regenval gebruikt om textiel van patronen en kleuren te voorzien. Tijdens de residency gaat Van der Kruijs dit project vervolgen met keramiek als drager van het werk. Tijmen Smeulders wil tijdens zijn werkperiode het traditionele vakmanschap uit de Arita gemeente combineren met hedendaagse vormen en nieuwe functies van het materiaal. In zijn experimenten gaat hij op zoek naar een nieuwe sensoriële ervaring van porselein.

Lees hier meer over de projecten :
Aliki van der Kruijs – Arita 2017
Tijmen Smeulders – Sensorieel Porselein

Naast deze ontwerpers zijn beeldend kunstenaars Helen Frik en Susan Kooi geselecteerd. Lees meer op de website van het Mondriaan Fonds. De ontwerpers en beeldend kunstenaars werden geselecteerd uit totaal 39 aanvragen.

Over de residency
In mei 2016 schreef het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met het Mondriaan Fonds de tweede Open Oproep Residency Arita Japan uit. De aanleiding voor deze residency is de viering van het 400-jarig bestaan van het Japanse Arita-porselein in 2016. Het doel is het creëren van een waardevolle uitwisseling tussen Japanse porseleinproducenten en Nederlandse ontwerpers en kunstenaars.

Beoordeling van de voorstellen
Een adviescommissie bestaande uit Chris Kabel, Stefan Scholten, Alex de Vries en Hannah Hagenaars heeft uit de voorstellen een selectie gemaakt. In de beoordeling heeft de commissie allereerst gekeken naar de artistieke kwaliteit van de ontwerper en vervolgens naar de potentie van het voorstel in relatie tot de residency-plek.

Bijdrage Stimuleringsfonds
De ontwerpers en kunstenaars ontvangen een bijdrage van 8.000 euro voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. De huur van de studio, de woonruimte en begeleiding worden direct door het Mondriaan Fonds/Stimuleringsfonds Creatieve Industrie aan Arita voldaan.

Initiatief
Het ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara zijn betrokken bij de viering van het 400-jarig bestaan van het Arita-porselein als art directors van het label Arita 2016/, waarvoor zij al zestien residenties met ontwerpers organiseerde. Dit initiatief sluit aan bij een breder cultureel samenwerkingsprogramma tussen Nederland en Kyushu. Kijk voor meer informatie op: www.hollandkyushu.com.

Foto: Jan Broekstra (deelnemer Arita residency voorjaar 2016)