<
actueel / nieuws

Architectuur Biënnale Venetië: OMA

20 augustus 2012

OMA toont op de Biennale in Venetie het project 'Public Works: Architecture by Civil Servants'. Het ontwerp- en onderzoeksbureau onderzocht de totstandkoming, context en opvattingen over publieke werken uit de jaren 60 en 70 in verschillende Europese steden. Met de tentoonstelling wil OMA het debat voeren over de kwaliteit en schoonheid van deze architectuur door de publieke dienst. Daarbij wordt ook ingespeeld op de actuele discussies over erfgoed en leegstand.

Aangezien deze gebouwen zijn toegeschreven aan diensten en niet aan personen, kennen ze een bepaalde mate van anonimiteit en zijn ze daardoor kwetsbaar om niet behouden te blijven.

De tentoonstelling bestaat uit een analyse en een weergave van het werk van architecten in overheidsdienst in de jaren 60 en 70. Daarnaast toont een enorme panoramafoto de huidige status van een van de gebouwen: de ruimte onder de Queen Elizabeth Hall laat zien dat deze ruimte verworden is tot een skateboard-paradijs vol graffiti.

David Chipperfield vroeg OMA een bijdrage te leveren aan deze editie met het thema 'Common Ground'. De tentoonstelling is in het Italiaans paviljoen. Het SfA heeft aan dit project een bijdrage verleend.

De Architectuur Biënnale van Venetië 2012 is te bezoeken van 29 augustus t/m 25 november. >> website