<
actueel / nieuws

Architectuur Filmfestival Rotterdam

04 oktober 2011

Van donderdagavond 6 tot en met zondag 9 oktober vindt het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) plaats in het LantarenVenster Rotterdam. Het SfA ondersteunde de organisatie van het festival met een bijdrage voor de voorbereiding van het evenement. Daarnaast beleven drie door het SfA gesubsidieerde films hun wereldpremière.

Het festival heeft dit jaar als thema Think Big/Act Small. De wereld heeft te maken met ongebreidelde groei; tegelijkertijd wordt naarstig gezocht naar oplossingen voor de gevolgen van krimp in bepaalde gebieden. Als gevolg van de economische crisis ontstaat een tegenstroom van kleine initiatieven die grote gevolgen kunnen hebben. In veel films is de noodzaak van interdisciplinaire samenwerking en het onderzoeken en blootleggen van nieuwe mogelijkheden te herkennen.

De premières van de door het SfA gesubsidieerde films vinden plaats op zaterdag 8 oktober. In Der Traum vom Baumhaus (Ximage) komen de makers en ontwerpers van het Öko-Baumhaus aan het woord. Acht architecten maakten ontwerpen voor achttien appartementen waaraan de hoofdstructuur ruimte biedt. Het gebouw is een stedenbouwkundig alternatief voor de leemte tussen eengezinswoningen en gestapelde woningbouw en wordt nog steeds gezien als een uniek gerealiseerd voorbeeld van procesarchitectuur (zaterdag 15.30u).

Mission Statements (Jord den Hollander) toont de gevolgen van het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken om Nederlandse architectuur in te zetten bij de huisvesting van diplomatieke missies zoals ambassades en residenties. In deze film portretten van de ontwerpen en het gebruik van de Nederlandse ambassades in Berlijn, Addis Abeba en Maputo (zaterdag 15.45u).

Petra Blaisse heeft een uitgebreid oeuvre en staat bekend om het toevoegen van gordijnen aan gebouwen van architecten van naam en faam. In de film Movements Continued worden deze gebouwen getoond en vinden interviews plaats waarin de kwaliteiten van de gordijnen worden toegelicht (zaterdag 17.30).

Het AFFR vindt plaats in LantarenVenster op de Wilhelminapier te Rotterdam. Daarnaast is er een satellietprogramma in Groningen.
Online tickets via LantarenVenster of aan de kassa (010 277 22 77).

www.AFFR.nl