<
actueel / nieuws

Architextiles

07 juni 2012

In het najaar van 2010 schreef het SfA een Open Oproep uit gewijd aan het thema interieur en innovatie. Fokkema & Partners, een van de vijf geselecteerde teams, onderzoekt de innovatieve mogelijkheden van textiel als middel om ruimte te maken. Op 13 juni 2012 vindt in het Audax Textielmuseum Tilburg de openbare kick-off meeting plaats van Architextiles.

Tot aan de 20e eeuw waren stoffen integraal onderdeel van de inrichting van de woning. Gordijnen, meubelstofferingen, vloerbedekking en wandbespanningen werden op elkaar afgestemd om tot één geheel te komen. Na een korte dip in de periode van het modernisme – waar harde materialen ook in interieurs de overhand kregen - is er nu weer volop aandacht voor het gebruik van textiel in het gebouw en de woning. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheden van synthetische vezels en intelligente stoffen die dankzij de technologische ontwikkelingen voor steeds meer toepassingen inzetbaar zijn.

Multidisciplinair
Tijdens deze kick-off meeting start Fokkema & Partners haar onderzoek. In drie blokken worden de onderwerpen 'Textiles Spaces', 'Mapping the Field' en 'Light and Innovation' besproken. Lezingen van onder andere textielontwerpster Claudy Jongstra, Bureau Inside Outside en professor composite structures Adriaan Beukers inspireren de multidisciplinaire teams die in de periode na de bijeenkomst de mogelijkheden van textiel als ruimtescheidend interieurelement gaan onderzoeken.
De eerste fase van dit onderzoek is vooral inventariserend, in tweede fase wordt meer specifiek ingegaan op technische en functionele aspecten.

Het verloop van het onderzoek wordt via de website Architextiles bekend gemaakt.

Ontwerpers
Met deelname van ontwerpers vanuit verschillende disciplines (architectuur, mode, theater, textielontwerp): Doepel Strijkers, Edwin Kolpa, Kossman de Jong, Fokkema & Partners, Lightness Studio, Pascal Leboucq, Samira Boon, Winde Rienstra.

Aanmelden
via Architextiles.

Locatie
Audax Textielmuseum

Ontvangst
vanaf 12.00 uur