<
actueel / nieuws

Atlas of the conflict

11 november 2010

Onlangs recente pogingen tot vredesonderhandelingen, komt het einde van het Israëlisch - Palestijnse conflict niet in zicht. De decennialange gevechten over het wel of niet erkennen van de Palestijnse staat en het steeds verder oprekken van de grenzen van bezette gebieden, zijn van grote invloed op de inrichting van het landschap en de bewoners.

In kaart
De Foundation for Achieving Seamless Territory (FAST) in Amsterdam heeft de processen en mechanismen in het gebied vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu in kaart gebracht. Aan de hand van verschillende thema's – waaronder grenzen, landeigendom, archeologisch en cultureel erfgoed – zijn vijfhonderd kaarten en diagrammen geproduceerd. Daarnaast is er een lexicon waarin vanuit verschillende perspectieven en bronnen commentaar op het conflict wordt gegeven.

Politiek instrument
Doordat FAST de situatie op een neutrale apolitieke manier weergeeft, biedt de atlas niet alleen inzicht in de specifieke situatie in Israel en Palestina,maar geeft het inzicht in het fenomeen ruimtelijke planning als politiek instrument in het algemeen.

Presentatie
Uitgeverij 010 presenteert op 16 november aanstaande de Atlas of the Conflict in Storefront for Art and Architecture in New York. De atlas wordt gepresenteerd door Malkit Shoshan (FAST), waarna Michael Speaks de inhoud ervan in een bredere architectonische context zal plaatsen.

  • downloads