<
actueel / nieuws

Bijeenkomst 7 juli > Reporting from Venice

07 mei 2016

Op donderdag 7 juli organiseert het Stimuleringsfonds de bijeenkomst 'Reporting from Venice – Exchanging experiences from the front'. Hoe ontwikkel je een architectuurpraktijk gebaseerd op een humanitair vraagstuk, persoonlijke fascinatie of maatschappelijke agenda? Deze vraag staat centraal tijdens de middag waarin we reflecteren op het thema van de architectuurbiënnale in Venetië 'Reporting from the Front'. Met o.a. een keynote lezing door architect Kunlé Adeyemi over verstedelijking in Afrika in relatie tot het watervraagstuk en twee parallelle sessies waarin we dieper ingaan op het werken in de 'frontlinie' en de rol van artistiek en speculatief ontwerpend onderzoek. U bent van harte welkom om deel te nemen, aanmelden is noodzakelijk.

Read English version here

Programma
Architect Kunlé Adeyemi geeft een keynote lezing over snelle verstedelijking van Afrikaanse steden in relatie tot het watervraagstuk en de Makoko Floating School. Kunlé en zijn studio NLÉ wonnen dit jaar op de biënnale de Silver Lion voor de 'NLÉ Waterfront Exhitbition' presentatie. Voorafgaand draagt Joost Emmerik een gesproken column voor waarin hij zijn reflecties op de biënnale deelt. Emmerik onderzoekt momenteel de rol van representatie van lokale landschappen in tuinen en de openbare ruimte en plaatst deze internationale ontwerpstijl in een sociaal-maatschappelijk kader. De middag staat onder leiding van Afaina de Jong (Afarai), de voertaal bij deze bijeenkomst is Engels.

Parallelsessies
Naast de keynote en de gesproken column gaan we in twee parallelsessies dieper in op het werken aan de 'frontlinie' en op de invloed van artistiek en speculatief ontwerpend onderzoek.
Geef bij uw aanmelding op aan welke van de onderstaande sessies u wilt deelnemen.

Sessie I – Working at the front
Om de urgente vraagstukken waar steden voor staan aan te pakken werken ontwerpers steeds vaker in extreme omstandigheden of in conflictgebieden. Met verschillende werkwijzen – op eigen initiatief, in een urban lab of op afstand – zoeken architecten nieuwe werkterreinen op om verschil te maken en positieve verandering teweeg te brengen. Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid en invloed van de ontwerper bij deze zaken?

Jan Willem Petersen (Specialists Operations) gaat in gesprek met:
• Martin Sobota (Cityförster) - Build Back Better in Khuza'a, Palestina
• Marieke Kums (MAKS) - Resilience to climate change in Tacloban City, Filipijnen
• Nick Axel (Forensic Architecture) - Tracing wrongdoings back through architectural design logic (centrale paviljoen)

Sessie II – Designing a Nation State
Verschillende presentaties tijdens de architectuurbiënnale tonen herinterpretaties van utopieën binnen de hedendaagse realiteit. Hoe kunnen artistiek en speculatief ontwerp bijdragen aan nieuwe politieke, economische en sociale samenhang?

Lada Hršak (Buro LADA) gaat in gesprek met:
• Behemoth Press and Matteo Mannini - Cereberus, the three-headed Monster (Koeweit paviljoen)
• Ali Karimi and Hamed Bukhamseen - Between East & West: a Gulf (Koeweit paviljoen)
• Stephan Petermann – AMO

Tijdstip, locatie, aanmelden en sessiekeuze
7 juli 2016, 15.00-18.00u
Hip Hop Huis, Delftsestraat 19A, Rotterdam
U kunt zich aanmelden bij Zineb Seghrouchni via z.seghrouchni@stimuleringsfonds.nl, onder vermelding van 'Reporting from Venice'. Vermeld hierbij ook aan welke van de twee deelsessies u wilt deelnemen. Voor vragen kunt u contact opnemen met Zineb Seghrouchni via 010-4361600.

Ook op 7 juli: Debat Reflecting on Venice - Design Positions at the Front bij HNI
Aansluitend op deze bijeenkomst organiseert Het Nieuwe Instituut op donderdagavond het debat 'Reflecting on Venice - Design Positions at the Front'. Kan ontwerpkracht een bijdrage leveren aan de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking van conflictgebieden? Een gesprek met de curatoren van de Oostenrijkse, Duitse en Nederlandse paviljoens op de Biënnale van Venetië en Luke Korlaar van UNHCR. Voorafgaand aan het avondprogramma kunt u reserveren voor een diner bij Het Nieuwe Instituut. Zie voor meer informatie www.hetnieuweinstituut.nl.