<
actueel / nieuws

Binnenstedelijke patiowoningen

14 juli 2011

Met de toenemende verstedelijking komt ook de ruimte voor woningen met buitenruimte in gedrang. AAYU heeft een subsidie van het SfA ontvangen om te onderzoeken hoe met behulp van patiowoningen toch hoge dichtheden behaald kunnen worden.

In stedelijke gebieden is grond schaars en daardoor duur. De buitenruimte van grondgebonden woningen en appartementen blijft vaak beperkt tot een kleine tuin of balkon, maar is door de oriëntatie niet altijd een even prettige verblijfplaats. Voor gezinnen met voldoende financiële middelen is dat vaak een reden om verder van het stadscentrum te gaan wonen. Patiowoningen zijn een mogelijke oplossing om de stad als woonplaats aantrekkelijker te maken. AAYU heeft een subsidie ontvangen om te onderzoeken hoe met behulp van patiowoningen toch hoge dichtheden in de stad behaald kunnen worden.

Historische voorbeelden
Het bouwen van woningen met een patio gebeurt al eeuwen, maar komt nauwelijks voor in het koelere Noorden van Europa. In de Europese voorbeelden blijken patio's vooral ingezet te worden voor lichttoetreding terwijl er meer voordelen zijn. In het noorden van Afrika bieden patio's beschutting tijdens hete zomers en privacy aan de verschillende bewoners. Ook in landen met een warm en vochtig klimaat, zoals Japan en China, worden veel patiowoningen gebouwd. Net als in Afrika geldt ook hier het klimaat en de hiërarchie tussen de verschillende bewoners als uitgangspunt voor het ontwerp.

Typologisch onderzoek
Een voorwaarde voor stedelijk bouwen is het behalen van een hoge dichtheid. Diverse typologische mogelijkheden zijn onderzocht. Er is gekeken naar de plek, de afmeting en de oriëntatie van de patio en de hoogte van de woning. Deze parameters hebben invloed op de lichtinval en het zogenaamde microklimaat van de patio; de temperatuur in de verschillende seizoenen en momenten tijdens de dag, luchtvochtigheid en windsterkte. Om grotere dichtheden te bereiken heeft AAYU wonen gecombineerd met een commerciële plint en parkeerruimte. Dit stapelen van functies met en zonder behoefte aan directe lichtinval kan de patiowoning economisch rendabel maken.

Een korte samenvatting van het onderzoek is te vinden op de website vanAAYU