<
actueel / nieuws

Creative Factories Bucharest

04 april 2013

Herbestemming staat in Roemenië nog in de kinderschoenen. Creative Factories Bucharest verkent de mogelijkheden van waardecreatie door herbestemming voor een verlaten fabrieksterrein in Boekarest.


Het idee ontstond tijdens een rondleiding door een wijk met veel in onbruik geraakte fabrieksgebouwen nabij het centrum. Meta van Drunen en Constantin Goagea wilden een project opstarten dat de waarde van herbestemming als katalysator van een gebied kan demonstreren en kijken hoe Nederlandse ervaring op het gebied van herbestemming toegepast kan worden in de Roemeense context.

Ze stelden een team samen van Roemeense en Nederlandse deskundigen en gingen een gesprek aan met een fabriekseigenaar die niet wil slopen maar transformeren. Ook werden de stadsarchitect en het ministerie van stedelijke ontwikkeling betrokken. Voor het project werkt Eurodite samen met Zeppelin, een Roemeense vakblad voor stedenbouw en architectuur. In drie artikelen zullen drie locaties in Boekarest in relatie tot Nederlandse voorbeelden van herontwikkeling van voormalige industriegebieden worden besproken.

Van 4 tot 6 april wordt de Nederlandse herbestemmingspraktijk toegelicht en een workshop georganiseerd waarin scenario's en stappen voor een proces van herprogrammering en waardevermeerdering voor de testlocatie worden geschetst.

Dit project werd ondersteund vanuit de Deelregeling Architectuur:
>> Project Creative Factories Bucharest

website

www.eurodite.com