<
actueel / nieuws

Culturele diversiteit op de Wallen

13 april 2011

Amsterdam wil de Wallen transformeren. De strategie is: prostitutie uitkopen en het gebied geschikt maken voor een mix van hoogwaardige functies, zoals hotels en creatieve industrie. De Taiwanese Tsaijer Cheng laat met een alternatieve hands on methode zien dat transformatie vandaag kan beginnen. Laat de prostitutie grotendeels ongemoeid, maar benut de vele leegstaande verdiepingen en kom zo tot een aantrekkelijke functiemix.

De gemeente Amsterdam wil af van de georganiseerde misdaad op de Wallen. Enkele jaren geleden startten ze daarom het Project 1012. Het aantal bordelen in de rosse buurt wordt bijna gehalveerd. Slechts in beperkte zones zijn raambordelen toegestaan. Tsaijer Cheng van Boundary Unlimited en Changfang Luo ontvingen subsidie van het SfA om alternatieven aan te dragen voor dit extreme voorstel van stedelijke vernieuwing.

Azië
Als onderlegger onderzocht de Taiwanese Tsaijer Cheng vier Aziatische steden waar stedelijke vernieuwing in de jaren 70 van de vorige eeuw heeft geleid tot gemengd gebruik. Vervolgens heeft ze de Amsterdamse situatie in kaart gebracht.

Onderzoek
Cheng interviewde zo'n veertig belanghebbenden in het gebied waaronder beleidsmakers, bordeelhouders en woningcorporaties. Daarnaast heeft de onderzoeker veel observaties gedaan: wat zijn de huurprijzen, afmetingen van ruimtes, opbrengsten voor prostituees, et cetera. Hieruit bleek dat er op de verdiepingen veel leegstand is. De best verdienende prostituees zitten in de smalle steegjes waar de bezoeker anoniem kan rondlopen en zijn keuze maken.

Alternatief
Boundary Unlimited stelt een geleidelijke transformatie van het gebied voor, door de lucratieve prostitutie business (hoge huuropbrengsten) te vermengen met kleinbedrijf en creatieve ondernemers. Op die manier kunnen de vierkante meters in het gebied efficiënter worden ingericht zonder dat de opbrengst lager wordt.

Het plan is inmiddels gepresenteerd aan de gemeente Amsterdam. Een samenvatting van het onderzoek is te vinden op de website van Boundary Unlimited.

1012
Boundary Unlimited