<
actueel / nieuws

Dagelijks verslag SXSW: Last Hijack & Empire

11 maart 2014

Austin 11 maart. Behalve voor muziek en technologie is er op het SXSW festival veel aandacht voor film. Het domein van Submarine Channel die er hun film 'Last Hijack' vertonen, en Jongsma & O'Neill die hun project 'Empire' presenteren.


Femke Wolting (regisseur Last Hijack): "De screening van Last Hijack hier op SXSW vormde de Noord Amerikaanse première. De negentig minuten durende film, waarin animatie wordt afgewisseld met documentaire, gaat over de Somalische piraat Mohamed en zijn familie. Mohamed wil nog een laatste kaping doen voor hij zich settelt en de vaderfiguur wordt die zijn familie nodig heeft. De film die ik samen met Tommy Pallotta heb geregisseerd, vertelt het verhaal van de moderne piraterij vanuit Somalisch perspectief."

Naast de documentaire heeft Submarine een interactieve versie geproduceerd voor een online omgeving, waarin de kijker kan wisselen tussen het Westerse en Somalische perspectief. Vandaag presenteert Femke Wolting de iDoc 'Last Hijack Interactive' in een panel op SXSW. "En er is goed nieuws. Vandaag wordt bekendgemaakt dat we hier op SXSW een distributieovereenkomst hebben kunnen sluiten voor de Noord Amerikaanse markt met het New Yorkse FilmBuff."

www.lasthijack.com


Goed bezochte sessie voor makers transmediaal project Empire
Een dag eerder presenteerden Eline Jongsma en Kel O'Neill hun transmediale project Empire in een goed bezochte sessie in het Digital Domain onderdeel van het SXSW-programma. Empire handelt over de sporen van Nederlands kolonialisme. Voor het project reisden Jongsma en O'Neill in vier jaar tijd 200.000 kilometer over de wereld. Empire is opgenomen in tien verschillende landen waarbij de routes van de Verenigde Oost- en West Indische Compagnie zijn gevolgd.

O'Neill: "We hebben letterlijk in het project geleefd. We hebben in 2010 alles achter ons gelaten, een give-away party georganiseerd, de huur opgezegd en zijn vertrokken. We zijn op zoek gegaan naar verhalen met een menselijke maat."

Jongsma: "Empire heeft verschillende vormen. Het is in de eerste plaats een museale installatie waarbij op een ruimtelijke manier drie verhalen parallel worden getoond. De verhalen zijn aan elkaar verbonden zoals bijvoorbeeld Ghana, Indonesië en Suriname zijn verbonden door de geschiedenis. De kijker navigeert eigenlijk met zijn voeten en kiest welke verhalen hij volgt. Van de installatie hebben we een online adaptatie gemaakt. Kijkers kunnen kiezen welke kant van het verhaal ze willen volgen door het beeld om te draaien of te roteren. Ook is er een Empire boek verschenen."

www.empireproject.eu

Auteur: Joris van Ballegooijen, secretaris E-cultuur

Het Stimuleringsfonds riep in september 2013 ontwerpers, makers, producenten en opdrachtgevers uit de creatieve industrie op om een voorstel in te dienen voor SXSW. Kijk voor meer gehonoreerde projecten in het kader van deze Open Oproep op de pagina South by Southwest.