<
actueel / nieuws

Dagelijks verslag SXSW: Pauline van Dongen - Accelerator

08 maart 2014

Austin 8 maart. Vandaag is de dag van Pauline van Dongen. Geselecteerd uit vijfhonderd inzendingen mag zij vandaag in twee minuten haar project Wearable Solar pitchen voor een jury van CEO's, mogelijke investeerders en technologie experts.

Pauline van Dongen neemt het in het prestigieuze Wearable Technology Accelerator programma van SXSW op tegen zeven startups uit Canada en de VS. Drie startups gaan door naar de finale. Het Wearable Solar project spreekt tot ieders verbeelding. Door zonnecellen te verwerken in een jas en een jurk maakt Wearable Solar het mogelijk stroom op te wekken met kleding. Een gemiddelde smartphone is met twee uurtjes opgeladen in de Texaanse zon.

Wearable Solar bevindt zich in de R&D fase waarin Van Dongen samenwerkt met zonne-energie specialist Gert Jan Jongerden en Christiaan Holland van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Van Dongen ontwerpt voor het haute couture segment. Haar ontwerpen zijn prachtig, maar zijn de Amerikaanse investeerders daarmee te overtuigen of zijn ze toch meer geïnteresseerd in de productiekosten en de winstmarges?

Van Dongen: "Als je in het Accelerator programma zit krijg je een persoonlijke coach toegewezen. De jury beoordeelt de startups op creativiteit, of er een markt is en of het product de wereld beter maakt. Toen ik me een half jaar geleden aanmeldde voor het Accelerator programma heb ik Wearable Solar beschreven als een project. Nu zal ik het als een product moeten presenteren. Serieproductie is iets voor de toekomst. Ik ben hier in de eerste plaats om potentiële technische partners te vinden. Mijn doel is om technologie zodanig in de kleding te integreren dat deze volledig samengaan. Technologie moet bijdragen aan de expressie, het ontwerp moet voor mij meer zijn dan functioneel. Het opschalen van Wearable Technology ontwerpen is de grootste uitdaging. Toch verwacht ik met anderhalf tot twee jaar de eerste producten op de markt te kunnen brengen."

De presentatie verloopt goed, Van Dongen krijgt de zaal mee. En ondanks dat het de hele dag regent in Austin spreekt juryvoorzitter Laurie Segall om 6.00 pm het verlossende woord uit voor Wearable Solar: Pauline van Dongen gaat door naar de finale!

Auteur: Joris van Ballegooijen, secretaris E-cultuur

Open oproep
Het Stimuleringsfonds riep in september 2013 ontwerpers, makers, producenten en opdrachtgevers uit de creatieve industrie op om een voorstel in te dienen voor SXSW. Kijk voor meer gehonoreerde projecten in het kader van deze Open Oproep op de pagina South by Southwest.

Pauline van Dongen wordt ook ondersteund vanuit de Deelregeling Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds. Zie hier haar toekenning:

website

stimuleringsfonds.nl