<
actueel / nieuws

De inspiratiereis van URBANOS: social urbanism vs. strategische planning

03 juni 2014

"De ontmoeting met de Colombiaanse architect Simon Velez was één van de bezoeken van URBANOS duurzame stedelijke ontwikkeling en NEZU AYMO architects tijdens de marktkansenverkenning voor stedenbouwers en architecten in het bruisende Colombia. We wilden geen verkoopshow houden, maar verkennen welke kennis aan beide kanten aanwezig is en hoe wij elkaar kunnen aanvullen. Wij hadden daarom gekozen voor de organisatie van een inspiratiereis, zodat ook anderen konden meereizen, kennis konden uitwisselen en contacten konden maken."

Auteur: Pepijn Verpaalen, URBANOS

"In een intensieve april week hebben wij de steden Medellín en Bogotá bezocht en ook deelgenomen aan het UN Habitat World Urban Forum 2014. We hebben circa 25 organisaties gesproken, een presentatie gehouden voor de dienst stedelijke ontwikkeling van Bogotá en een netwerkborrel georganiseerd. Wat blijkt: Enerzijds kunnen we veel leren van het social urbanism van de Colombianen en hoe zij met de gemeenschap en met private partijen wijken aanpakken. Anderzijds is onze strategische planning en Dutch Approach kansrijk omdat uit samenwerking tussen partijen meerwaarde valt te halen. Nu wordt bijvoorbeeld een rivier bedwongen door hoge muren te bouwen, terwijl onze aanpak gericht zou zijn op het ruimtelijk, economisch en milieutechnisch verbeteren van de rivier en de omgeving."

Het vervolg
"In Colombia werken de meeste opdrachten via openbare aanbestedingen en competities, dus naast directe opdrachten zullen we vooral slim moeten samenwerken met lokale bureaus om deze aanbestedingen te winnen. URBANOS is daarom in gesprek over samenwerking met specialistische partijen. Onze bureaus zouden hen dan aanvullen met onze Nederlandse kennis rondom stedenbouw en/of architectuur. Daarnaast is de vraag gesteld door overheden om hen te adviseren over stedelijke verdichting, fietscultuur, beter gebruik van de openbare ruimte en het mengen van dure en goedkope woningen. De eerste gemeente komt binnenkort naar Nederland om te ervaren hoe ons land en stedenbouw werken."

De marktverkenning is mogelijk gemaakt door de Deelregeling Internationalisering, de Nederlandse Ambassade en het consulaat in Colombia, het Holland House Bogota, de Colombiaanse ambassade in Nederland, RVO, gemeente Amsterdam, de medereizigers en de vele Colombianen voor een gastvrije ontvangst.

Zie hier een beeldverslag over de reis www.colombia2014.nl.