<
actueel / nieuws

Dinie Besems en Viktor Hachmang vierde lichting residenten in Arita, Japan

14 oktober 2018

Ontwerpers Dinie Besems en Viktor Hachmang zijn geselecteerd voor een residency-periode van drie maanden in Japan. De residency - een initiatief van ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara - wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. De twee ontwerpers zullen samen met twee Nederlandse beeldend kunstenaars gekoppeld worden aan een pottenbakkerij in de Japanse porselein-gemeente Arita, om daar nieuw werk te maken.

De geselecteerde ontwerpers weten een interessante connectie te maken tussen de kennis en technische mogelijkheden op het gebied van porselein in de Arita-regio en hun eigen artistieke ontwikkeling. Sieraadontwerper Dinie Besems ontwikkelt kralen voor haar Beadfactory waarbij ze gebruik maakt van de beschikbare afwerkingstechnieken waarin Arita zich onderscheidt. Illustrator Viktor Hachmang ontwikkelt zijn 3D werk, waarbij hij zich stort op het Japanse handschilderwerk op porselein.

Lees hier meer over de projecten:
Dinie Besems – Beadfactory
Viktor Hachmang – Arita-Yaki

over de residency
In juni 2018 schreef het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met het Mondriaan Fonds de vierde Open Oproep Residency Arita, Japan uit. Het doel is het creëren van een waardevolle uitwisseling tussen Japanse porseleinproducenten en Nederlandse ontwerpers en kunstenaars.

beoordeling van de voorstellen
Een adviescommissie bestaande uit Joanna van der Zande, Chris Kabel, Katayoun Arian, Niek Hendrix en Margriet Schavemaker (voorzitter), heeft uit de voorstellen een selectie gemaakt. In de beoordeling heeft de commissie allereerst gekeken naar de artistieke kwaliteit van de ontwerper en vervolgens naar de potentie van het voorstel in relatie tot de residency-plek.

bijdrage Stimuleringsfonds
De ontwerpers en kunstenaars ontvangen een bijdrage van € 10.000 voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten.

presentatie
Een aantal resultaten van het residency programma zijn te zien in een tentoonstelling in het Van Abbe Museum tijdens de Dutch Design Week, die wordt georganiseerd door de Creative Residency in Arita: de Japanse uitvoerende partner in het residency programma.

  • In september 2018 bezocht minister van Engelshoven de Arita Creative Residency en sprak met de huidige residenten ontwerper Franciska Meijers en beeldend kunstenaar Isabel Ferrand over hun samenwerking met Japanse porseleinproducenten.


  • Foto bovenaan: Tijmen Smeulders tijdens zijn residency in 2017. Credits: Creative Residency in Arita