<
actueel / nieuws

Documentaire: De Show van Gijs + Emmy

18 februari 2014

Op 22 februari presenteert Lex Reitsma zijn documentaire over De Show van Gijs + Emmy in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gijs Bakker en Emmy van Leersum braken in 1967 door met een sensationele show in de aula van het Stedelijk, waarin zij hun visie op mode en sieraden toonden. De show zorgde voor een revolutie in het vakgebied.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling 'De show van Gijs + Emmy: mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum, 1967 – 1972' is de première van de documentaire over de show die op 12 mei 1967 werd gehouden in de aula van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De documentaire is zowel een hommage aan Gijs Bakker en Emmy van Leersum alsmede een kritische blik op de show.

De documentaire zal voornamelijk bestaan uit een reconstructie van de show. Hoewel er geen beelden bewaard zijn gebleven, is voor de tentoonstelling en documentaire geprobeerd de show te reconstrueren op basis van gesprekken met mensen die destijds bij de show betrokken waren.

Het werk van Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) bewoog zich op het snijvlak van mode, sieraad en kunst. Twee eenmalige manifestaties en tal van tentoonstellingen zetten Gijs en Emmy in het midden van de jaren zestig op de kaart en zorgden voor een omslag in de sieraadvormgeving.

Filmmaker Lex Reitsma documenteerde eerder de zoektocht van het Stedelijk Museum naar een nieuwe huisstijl en de reconstructie van de totstandkoming van de Rietveld-stoel.

Dit project werd ondersteund vanuit de Deelregeling Vormgeving: >> De Show van Gijs + Emmy

website

www.stedelijk.nl