<
actueel / nieuws

Dutch Design Week 2012

15 oktober 2012

Van 20 tot en met 28 oktober 2012 vindt de elfde editie plaats van de Dutch Design Week in Eindhoven. Meer dan 1.500 ontwerpers tonen hun werk, variërend van industrieel ontwerp, ruimtelijk ontwerp, grafisch ontwerp, textiel, mode, architectuur, duurzaam ontwerp en designmanagement & trends. Op tachtig verschillende locaties zijn meer dan 300 evenementen te bezoeken. Naast exposities zijn er talloze lezingen, workshops, modeshows en seminars. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft bijgedragen aan een aantal projecten die plaatsvinden op de DDW 2012.

Dutch Design Awards
In totaal dingen 27 ontwerpen mee naar de prijzen, verdeeld over drie hoofdcategorieën. Een internationale jury bepaalt wie de prijzen in de wacht slepen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op zondag 21 oktober tijdens de Dutch Design Week. De werken van alle finalisten zijn bij elkaar te zien in een tentoonstelling. Bezoekers kunnen tijdens de expositie een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Het ontwerp met de meeste stemmen wordt bekroond met de Public Award.

De Dutch Design Awards is een podium voor het waarderen en etaleren van excellente Nederlandse vormgeving. Hierbij vormt het sociaal, economisch en maatschappelijk belang van Nederlandse vormgeving een steeds belangrijkere context. De DDA heeft zich vanaf 2008 ontwikkeld tot een relevante en erkende prijs voor het designwerkveld: van communicatie, product tot ruimtelijk ontwerp.

locatie: Brainport Greenhouse, Stadhuisplein
>> dutchdesignawards.nl

Dutch Design Jaarboek
Het Dutch Design Jaarboek 2012 biedt met ruim zestig projecten op het gebied van grafisch ontwerp, product - en ruimtelijk ontwerp en een lijst met evenementen, lezingen en publicaties een overzicht van één jaar Nederlandse vormgeving. De redactie, tevens voorzitter van de commissies van de Dutch Design Awards, selecteert de projecten. Elk jaar worden auteurs uitgenodigd een essay te schrijven over tendensen die zij signaleren in de Nederlandse vormgeving. De uitgave van NAi Uitgevers betreft de derde editie van het Dutch Design Jaarboek. Daarnaast bevat het jaarboek ook een selectie van belangrijke evenementen, publicaties en tentoonstellingen op het vakgebied. Het jaarboek wordt gepresenteerd tijdens de DDW in Eindhoven.

>> naibooksellers.nl

Dutch Invertuals
Dutch Invertuals is een collectief van individuele ontwerpers die in wisselende samenstelling gezamenlijk een eigentijdse visie presenteren in beelden, objecten, materiaal ontwerp, productvormgeving, inzichten en verhalen. Curator Wendy Plomp is verantwoordelijk voor de selectie van de ontwerpers en de themakeuze. Tijdens wekelijkse brainstormsessies wordt er gediscussieerd over werk en levert ieder vanuit hun eigen discipline, zienswijze en kwaliteiten een bijdrage aan het collectief. Tijdens DDW presenteert Dutch Invertuals nieuw werk rondom het thema conflict.

locatie: NS loods, EDHV
>> dutchinvertuals.nl

Film + Design Festival
Het festival onderzoekt een nieuw artistiek werkveld en richt zich op het interdisciplinaire grensgebied tussen film en design. Met het ontsluiten van dit grensgebied wil het Film+Design festival onder andere het Nederlands design promoten onder een breed publiek. Daarnaast stimuleert het festival het debat en kennisdeling rond het interdisciplinaire veld tussen film en design. Hiertoe organiseert zij talkshows, artist talks en discussiemomenten. Een bijzondere filmmaker en een interdisciplinair werkend ontwerper worden uitgenodigd om zich respectievelijk als hoofdgast en gastcurator aan het festival te verbinden. Dit jaar zijn dat filmmaker Bart Hess en modeontwerper Henrik Vibskov.. Tijdens de expositie 'I don't sleep, I dream'¦' op het Film+Design Festival presenteert Henrik Vibskov de nieuwe, multimediale installatie 'Pool Party'.

locatie: Schellensfabriek, Vestdijk
>> filmplusdesign.com

Dutch Design Graduates
Al dertig jaar geeft het tijdschrift 'Items' jaarlijks een eindexamennummer uit met een overzicht van de beste projecten van afstuderende jonge ontwerpers in Nederland en Vlaanderen. Dit jaar is een selectie van vijftig projecten ook in het echt zien tijdens de DDW. Tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 20 oktober wordt het 'Items' eindexamennummer gepresenteerd. Dit nummer is verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling en is ook als iPad-app beschikbaar.

locatie: Machinekamer, Radio Royaal, Ketelhuisplein 10
>> items.nl