<
actueel / nieuws

Embassy of Health op Dutch Design Week 2020

07 oktober 2020

Tijdens de Dutch Design Week, die dit jaar alleen online plaatsvindt, presenteert de Embassy of Health van 17 tot en met 25 oktober 2020 een online expositie en bijbehorend online programma van thematische talks. Centraal hierin staat de kracht van ontwerpend onderzoek bij het verkennen van de waarden en mogelijkheden van zorg voor onszelf en elkaar.

De afgelopen maanden hebben ons meer dan ooit aan het denken gezet over gezondheid en zorg. De coronacrisis heeft bestaande systemen op scherp gezet en dwingt een nieuwe aanpak af. Het besef groeit dat gezondheid geen kant-en-klaarproduct is van ons zorgstelsel, maar alles te maken heeft met hoe we ons leven inrichten. Maar wat vinden we eigenlijk belangrijk voor onze kwaliteit van leven? En hoe regelen we dat?

online expositie
De online expositie 'Chronic Health – Happily ever after?' laat in vijftien projecten zien hoe ontwerpers met een hernieuwde blik naar gezondheid kijken. Samen met zorgprofessionals verkennen zij de waarden en mogelijkheden van de zorg voor onszelf en elkaar, om zo met een vooruitziende blik te werken aan een gezonde samenleving. Zo ontwikkelde ontwerpbureau Panton in samenwerking met een aantal ziekenhuizen de 'Medische metrolijn' die complexe behandeltrajecten inzichtelijk maakt voor alle betrokken zorgverleners én patiënt. Gabriel Fontana ontrafelde met 'Multiform' de competitieve en normatieve kanten van teamsport, en presenteert een socialere variant. En Studio Samira Boon onderzoekt samen met de VU en Waag hoe de bacteriële laag die op het oppervlak van de gefermenteerde drank kambucha groeit, kan worden ingezet voor een duurzaam, ademend interieur. Chronic Health – Happily ever after? is vanaf 17 oktober 2020 te zien op de website van de World Design Embassies.

programma
Naast de expositie presenteert de Embassy of Health ook een online programmering met verschillende thematische talks. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie verzorgt er hiervan vier: This is not a Simulation, Chronisch Gezond, Designing a Community of Care en Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren. Bekijk het volledige programma op de website van de World Design Embassies en meld je alvast aan voor de talk van jouw interesse.

achtergrondinformatie
In de ambassades voor de toekomst denken allianties van partners na over maatschappelijke uitdagingen. Samen met ontwerpers werken zij aan oplossingen en ontwikkelen ze nieuwe perspectieven voor de wereld van morgen. De Embassy of Health is een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Waag, Philips, Máxima MC, UCreate en Dutch Design Foundation.

Afbeelding:
Smart Distancing System, Design & concept: Jólan van der Wiel en Nick Verstand, Illustratie: Joery Verweij