<
actueel / nieuws

Form follows fantasy

15 februari 2011

Nog even en dan kunnen lichtgevende bomen fungeren als lantaarnpalen. Binnen de universiteit van Taiwan is uitgevonden dat nanodeeltjes goud een plant kunnen aanzetten tot het maken van roodgloeiende chlorofyl in plaats van groen. De uitvinder, Yen Hsun Su spreekt van bio-LED, aldus een klein berichtje in de cultuurbijlage van de NRC.

Dichter bij huis vermengt de Nederlandse architect/kunstenaar Daan Roosegaarde nieuwe technieken, architectuur, materiaalonderzoek, kunst, design en mode. Zijn bekendste werk is Dune: lichtgevend wuivend 'riet', dat eveneens de omgeving verlicht, maar weinig elektriciteit verbruikt. (1)

Su en Roosegaarde zijn voorlopers in het innoveren van de ontwerpwereld door het verbinden van kennis uit verschillende disciplines. Hun werk draagt bij aan een andere manier van denken over het maken van omgevingen. Ze doen een beroep op de verbeeldingskracht van ontwerpers om de traditionele bouw te innoveren. Daarbij gaan ecologie, intelligente toepassing en het verrijken van de beleving van ruimte samen. Zeker nu het transformeren van gebouwen, complexen en stadsdelen de overhand neemt, is het uitdagend om het bestaande als een tuin of landschap te bewerken. Er kan een vernieuwde en verrijkte omgeving ontstaan, waarin verschillende typen activiteiten vloeiend in elkaar overgaan en efficiënt zijn gecombineerd.

In de ultieme netwerksamenleving is de traditionele opsplitsing van wonen, werken, leren, zorg en recreëren verdwenen. Dit vergt nieuwe ontwerp- en bouwpraktijken, waarin veel kennisgebieden samenkomen. Sturend zijn niet langer de traditionele typologieën, gekoppeld aan een beperkt aantal leefstijlen. Bepalend voor het succes van de transformatie is het vermogen om zich in te leven in de behoeften van een veranderde samenleving. Form follows fantasy.

(1) Sms'jes uit het riet. Tracy Metz, NRC Handelsblad 2010 11/26.

Daan Roosegaarde, Interactive Landscapes, NAi Uitgevers