<
actueel / nieuws

Gastlandschap op Buchmesse een succes

02 maart 2017

Het Vlaams-Nederlands gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse was een hoogtepunt voor de Nederlandstalige letteren. Onder het motto Dit is wat we delen organiseerden Nederland en Vlaanderen het afgelopen jaar een gezamenlijke presentatie op de grootste boekenvakbeurs ter wereld (19 t/m 23 oktober 2016). In 2014 startten het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie twee pionierstrajecten: Literatuur in Virtual Reality en Literaire Games, waarin gevestigde makers uit de creatieve industrie en de literatuur gezamenlijk het experiment aangingen. Dit leidde tot de productie van twee nieuwe literaire games en vier literaire virtual reality-installaties, die in 2016 in Duitsland, Nederland en Vlaanderen aan het publiek zijn gepresenteerd.

Op de Frankfurter Buchmesse waren de vr-installaties te zien in het gastlandpaviljoen, bij de collectieve uitgeversstands in hal 5.0, bij ARTS+ in hal 4.1, en op de Agora, het grote binnenplein, terwijl de beursbezoeker de literaire games kon spelen in hal 4.2, die gewijd was aan kunst, educatie, innovatie en technologie.

Eind augustus 2016 konden de deelnemers van twee Duitse persreizen individueel kennismaken met de literaire games en virtual reality-werken in wording, hun makers en de betrokken medewerkers van het Letterenfonds en Stimuleringsfonds. Tijdens deze lange demonstratiedag werd ook een dagdeel ingeruimd voor de Nederlandse en Vlaamse pers en voor belangstellende stakeholders. Alle werken, Puzzling Poetry, Winter, Lokroep, Tafelgeheim, Diorama No. 4: Die Fernweh Oper en C.a.p.e. Drop-Dog, zijn in drie talen beschikbaar (Duits, Engels en Nederlands).

Spinoff na de Buchmesse
De games en installaties hebben inmiddels hun weg gevonden naar de andere evenementen, festivals en instellingen. Zo reisde Puzzling Poetry na de Buchmesse door naar festival Het Grote Gebeuren in Groningen. En in 2017 zal de game te zien zijn op het KVB Boekwerk-seminar in Amsterdam, in het Literatuurmuseum in Den Haag, het Passa Porta Festival in Brussel en De Nacht van de Poëzie in Utrecht. C.a.p.e. Drop-Dog was te ervaren tijdens festival Oerol op Terschelling, Cultura Nova in Heerlen, het BOZAR Electronic Arts Festival in Brussel, het Reality Research Festival Placcc in Boedapest en het Next Level Festival in Düsseldorf, waarna het nog te zien zal zijn op het Poetry International Festival 2017 in het literaire programma Vr in het Paviljoen.

Kort voor de Buchmesse werd Tafelgeheim genomineerd voor het Gouden Kalf, categorie Best Interactive, op het Nederlands Film Festival. De installatie beleefde daar ook haar première en was bovendien in oktober te zien in het Cinekid Medialab in Amsterdam. Op de 'speellijst' van Tafelgeheim staan verder het KVB Boekwerk-seminar in Amsterdam, het Passaporta-festival in Brussel en Nieuwe Types, Literatuurfestival Arnhem. Lokroep beleefde zijn Nederlandse première bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en was vervolgens te beleven tijdens het Zomerparkfeest in Venlo, tijdens Gogbot in Enschede, het Playgrounds festival in Breda, de schouwburg van Amsterdam en Het Grote Gebeuren in Groningen. Daarnaast reisden Hamel en Apvis af naar de Literaturtage Zofingen in Zwitserland, ook staat Lokroep geprogrammeerd voor De Nacht van de Poëzie 2017. Het Cinekid Medialab te Amsterdam en het Nederlands Film Festival in Utrecht hielden in september een sneak preview van Diorama No. 4: Fernweh Opera. De literaire game Winter is winnaar van de Belgian Game Award 2016, categorie Best Mobile Game, en is geselecteerd voor WordPlay London at the British Library op 19
november 2016. Winter zal in 2017 te spelen zijn tijdens het internationale literatuurfestival Passa Porta in Brussel.

Lees hier meer over de Frankfurter Buchmesse en de ondersteunde partijen.