<
actueel / nieuws
  • 'De tegel moet ervoor zorgen dat mensen zich intuïtief thuis voelen rondom hun eigen gebouw', aldus ontwerper Lotte van Laatum.

Geworteld | Lotte van Laatum

team

06 juli 2017

Zelfstandig naar buiten kunnen gaan kan bij ouderen het gevoel van autonomie versterken. Een veilig, vertrouwd gevoel rondom de woning of zorg-wooninstelling is hierbij van belang. 'Geworteld' is een voorstel voor intuïtieve routing voor mensen met lichte dementie, zonder een nadrukkelijke bewegwijzering te willen zijn.

Lotte van Laatum is een product- en ruimtelijk ontwerper met een focus op humanitair/social design. Ze constateerde dat de omgeving rondom de Gerard Goosenflat in de Rotterdamse wijk Ommoord weinig oriëntatie biedt. Ze ontwikkelt stoeptegels met een patroon dat per tegel minder intensief wordt. 'De tegel moet ervoor zorgen dat mensen zich intuïtief thuis voelen rondom hun eigen gebouw. Door een verloop toe te passen in de intensiteit van het patroon op de tegels voelt men wanneer men dichterbij of verder van het gebouw af loopt,' aldus Van Laatum. Het gekozen patroon - de ontwerper testte diverse patronen met gebruikers - zijn geïnspireerd op boomwortels en refereren naar het gevoel 'geworteld te zijn'.

Beeld: Sofie van Greevenbroek

  • Lotte van Laatum test de patronen voor de stoeptegel met bewoners en hun mantelzorgers.

  • De ontwerpers werken in het onderzoektraject in co-creatie met gebruikers en hun mantelzorgers.

  • Lotte van Laatum experimenteerde met diverse patronen. Het gekozen patroon is geïnspireerd op boomwortels.

  • Lotte van Laatum presenteert haar voorstel voor intuïtieve routing bij de Gerard Goosenflat in Ommoord.