<
actueel / nieuws

Green from scratch

01 september 2010

In China worden nieuwe steden in razendsnel tempo ontworpen en opgebouwd. Hierbij wordt nauwelijks rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen op het gebied van groene energie, veranderende wensen en nieuwe regels.

Neville Mars (Dynamic City Foundation) heeft nu een methode geformuleerd voor het ontwerp en de ontwikkeling van toekomstbestendige groene steden.

In een unieke samenwerking tussen vijf Nederlandse en vijf Chinese vooruitstrevende ontwerpbureaus is er een langetermijnstrategie voor China's meest prominente ecostad ontwikkeld: Caofeidian. Het ontwerp voorziet in een 'groene' stad die langzaam volwassen kan worden, dat wil zeggen volgens een visie op de leefomgeving en daarbij de mogelijkheid heeft om nieuwe ontwikkelingen en wensen op te nemen.

De resultaten van deze samenwerking zijn gepresenteerd tijdens een forum waarbij het ontwerp werd uitgezet tegen grotere thema's als regionale planning en economische, sociale en technologische uitdagingen. Video's van de bijdragen van de verschillende ontwerpbureaus, Urbanus, MAD, Rocksteady, Powerhouse, MVRDV, BAU, Tsinghua School of Architecture, Urban China, ZUS en MARS-1 zijn hier te zien.

Neville Mars kreeg voor zijn onderzoek ondersteuning van de Deelregeling Internationale Projecten.