<
actueel / nieuws

Het KlokHUIS

15 februari 2011

In 2008 ondersteunde het SfA de ontwerpwedstrijd 'Het klokhuis bouwt een klokhuis'. De jonge kijkers van het programma konden een ontwerp inzenden dat aansloot bij een van de vijf thema's: slapen; koken en eten; spelen en niksen; wassen en plassen; en de buitenkant. Uit de inzendingen werden door een jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, vijf winnaars geselecteerd. Architect en filmmaker Jord den Hollander voegde deze samen tot een ontwerp.

Bouwproces
Inmiddels is gestart met de bouw van het KlokHUIS in Almere. De komende twaalf weken besteed het educatieve programma elke woensdag aandacht aan het proces, van ontwerp tot oplevering. De Klokhuis presentatoren geven antwoorden op vragen die te maken hebben met de bouw van het huis: hoelang is een heipaal, hoe komt het dat een huis niet omwaait?

Kindercasla
De verwachte opleveringsdatum voor het KlokHUIS is april 2011. Stichting Kindercasla, gelieerd aan architectuurcentrum Casla, gaat het huis beheren. Zij maken het huis tot een educatief centrum voor kinderen over architectuur, bouwen, wonen en gezond leven. Duurzaamheid is hierin een van de belangrijkste leidende principes.

Media
Net als de ontwerpwedstrijd is ook dit programma crossmediaal. Naast de televisie-uitzendingen is het bouwproces ook op de website van het Klokhuis te volgen. In het voorjaar verschijnt er een publicatie over ontwerpen en bouwen en er komt een lespakket voor basisscholen.

De eerste aflevering was op woensdag 9 februari.