<
actueel / nieuws

Het nieuwe gezicht van Willemstad en Rietveld op Curaçao

08 september 2011

In de film Het nieuwe gezicht van Willemstad van Alexandra Jansse staat de unieke architectuur van Willemstad in samenhang met de multiculturele samenleving centraal. De publicatie Rietveld en Curaçao documenteert minutieus het gehele werk van Rietveld op Curaçao.

Curaçao heeft een rijke geschiedenis waarin Nederland – als voormalig overheerser – een grote rol speelt. De koloniale oorsprong en erfenis worden weerspiegeld in kleurrijke historische gebouwen en in vier historische wijken van Willemstad: Punda (17de eeuw), Otrobanda (18de eeuw) Pietermaai en Scharloo (beide 19de eeuw). Elk met hun eigen karakteristieken.

Sinds 1997 staat Willemstad op de Unesco Werelderfgoedlijst. In de architectuur en stedenbouw van het eiland is de invloed van de Nederlanders duidelijk zichtbaar. Smalle straten en kleine woningen zijn kenmerkend. Tegelijkertijd zijn er aanpassingen voor natuurlijke ventilatie en zonwering. De wind krijgt ruimte om door het huis te waaien en grote dakoverstekken of balkons voorkomen dat direct zonlicht in de woningen valt. Dit typische voorbeeld van architectonische klimaatbeheersing paste Gerrit Rietveld toe in de zes gebouwen die hij op Curaçao ontwierp. Ontwerpen die ook nu nog gelden als voorbeelden voor de Curaçaose architectuurpraktijk.

Bij 010 Publishers is de publicatie Rietveld en Curaçao verschenen. De film Nieuw gezicht van Willemstad (Xela film) wordt in oktober getoond op het digitale kanaal Holland Doc 24. Beide projecten zijn tot stand gekomen met subsidie van het SfA.