<
actueel / nieuws

In No Particular Order

12 oktober 2016

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteert tijdens de Dutch Design Week 2016 het werk van 32 jonge talentvolle ontwerpers in de tentoonstelling In No Particular Order. De tentoonstelling is van 22 t/m 30 oktober te vinden op de 8e verdieping van het Veemgebouw in Eindhoven.

In No Particular Order is de derde editie van de jaarlijkse talentenpresentatie, gecureerd door Agata Jaworska. De ontwerpers zijn afkomstig uit alle disciplines van de creatieve industrie en geselecteerd door een onafhankelijke commissie. Zij ontvingen van het Stimuleringsfonds een jaar lang een werkbeurs voor hun artistieke en professionele ontwikkeling. De bijzondere resultaten hiervan lopen uiteen van product, mode- en textielontwerp tot architectuur, e-cultuur en grafisch ontwerp, en van installaties, performances, film tot publicaties.

Opvallend dit jaar is dat de ontwerpers vaak voor een actieve manier van presenteren hebben gekozen: via een demonstratie, workshop of symposium. Zo lanceert textielontwerper Marjanne van Helvert haar nieuwste publicatie met een symposium. The Responsible Object: A History of Design Ideology for the Future is een historische reflectie op sociaal geëngageerde ontwerpstrategieën binnen de westerse ontwerptraditie, van William Morris tot FabLab. Ruimtelijk ontwerpstudio KNOL ontwikkelde een interactief werk waarbij bezoekers met elkaar worden geconfronteerd door middel van twee spiegels. De twee spiegels staan op afstand van elkaar, maar verweven de spiegelbeelden tot één gezicht. De studio speelt hiermee in op het actuele thema van in verbinding staan met elkaar op afstand, wat ze 'modern loneliness' noemen. Biodesigner Teresa van Dongen presenteert een kunstmatige lichtinstallatie die gevoed wordt door levende micro-organismen die elektrische stroom opwekken door hun metabolisme.

Let's Give the Floor to...
Nabij de expositie op de 8e verdieping is er het podium Let's give the floor to..., een plek waar presentaties, debatten en workshops plaatsvinden. Onderstaande activiteiten vinden daar plaats, tenzij anders aangegeven.

Zondag 23 en maandag 24 oktober 2016
13.00 - 13.30
Performance door Gabriel A. Maher
Locatie: in tentoonstelling In No Particular Order

Dinsdag 25 oktober 2016
12.00 - 13.00
Artist talks In No Particular Order
met Ivan Henriques (Engelstalig), Teresa van Dongen, Enzo Pérès-Labourdette en Chloé Rutzerveld

13.00 - 13.30
Rondleiding In No Particular Order
Rondleiding door curator Agata Jaworska (Engelstalig)
Locatie: Tentoonstelling In No Particular Order

13.30 - 14.00
Artist talks In No Particular Order
met Elejan van der Velde en Alessandra Covini (Engelstalig)

Woensdag 26 oktober 2016
12.00 - 15.00
Tips & tricks professionalisering
Gesprek met experts over professionaliseren van je ontwerppraktijk

Donderdag 27 oktober 2016
15.00 - 17.00
Get a grant event
Voorlichtingsbijeenkomst over subsidiemogelijkheden

Vrijdag 28 oktober 2016
13.00 - 13.30
Performance door Gabriel A. Maher
Locatie: in tentoonstelling In No Particular Order

Zaterdag 29 oktober 2016
12.00 - 12.15
Performance door Gabriel A. Maher
Locatie: in tentoonstelling In No Particular Order

13.00 - 13.40
Artist talks In No Particular Order
Rondetafelgesprek door Eric Schrijver

14.30 - 15.30
Artist talks In No Particular Order
Karel van Laere presenteert een preview van zijn film

16.00 - 17.00
Artist talks In No Particular Order
Stëfan Schäfer lanceert zijn boek

Zondag 30 oktober 2016
12.00 - 12.15
Performance door Gabriel A. Maher
Locatie: in tentoonstelling In No Particular Order

13.00 - 15.00
Artist talks In No Particular Order
Polina Medvedeva presenteert een preview van de film 'Area C, System D', gevolgd door Q&A Chris Keulemans

15.30 - 17.30
Artist talks In No Particular Order
Marjanne van Helvert organiseert het symposium The Responsible Object

Focus op het hoe en waarom van de ontwerppraktijk
De vraag die curator Agata Jaworska dit jaar centraal stelt is hoe opkomende ontwerpers hun praktijk organiseren en wat het betekent om een ontwerppraktijk hebben. Jaworska: 'Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe ontwerpers hun werkcondities vormgeven. Tot op welke hoogte volgen zij de gebaande paden in het opzetten en voeren van een praktijk? Waarom werken ze hoe ze werken? Welke locaties en samenwerkingen kiezen ze en wat kunnen we leren van hun werkwijze? En hoe gaan zij de relatie met publiek aan?' Deze insteek ligt in het verlengde van het DDW thema The Making Of waarin het maakproces centraal staat en inzichtelijk wordt hoe de producten en diensten die we zelf dagelijks gebruiken tot stand komen, of waar die zijn gemaakt. 'Dutch designers zijn kritisch en ondernemend, produceren zelf veel en pakken ook maatschappelijke problemen op', aldus de organisatie van de

Dutch Design Week
De tentoonstelling toont werk van Studio KNOL (Jorien Kemerink en Celine de Waal Malefijt) (architectuur), Studio Ossidiana (Alessandra Covini) (architectuur), Elejan van der Velde (architectuur), Karel van Laere (digitale cultuur), Polina Medvedeva (digitale cultuur), Renee Verhoeven (digitale cultuur), Ivan Henriques (digitale cultuur), Martino Morandi (digitale cultuur), Roel Roscam Abbing (digitale cultuur), Gabey Tjon a Tham (digitale cultuur), Aisha Madu (animatie), Enzo Pérès-Labourdette (illustratie), Kim David Bots (illustratie), Thomas Kuijpers (ontwerp), Lotte Lara Schröder (grafisch ontwerp), Stëfan Schäfer (grafisch ontwerp, digitale cultuur), Eric Schrijver (grafisch ontwerp, digitale cultuur), Mark Jan van Tellingen (grafisch ontwerp, digitale cultuur), Teresa van Dongen (digitale cultuur), Olivier van Herpt (productontwerp), Sabine Marcelis (productontwerp), Roos Meerman (productontwerp), Chloé Rutzerveld (food- en concept design), Menghsun Wu (social design), Marjanne van Helvert (textiel), Liselore Frowijn (modevormgeving), Lisa Konno (modevormgeving), David Laport (modevormgeving), Karin Vlug (modevormgeving), Gabriel A. Maher (social design), Studio From Form (Jurjen Versteeg en Ashley Govers) (digitale cultuur), Gijs de Heij (grafisch ontwerp, digitale cultuur).

Initiatiefnemer tentoonstelling: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Curator: Agata Jaworska
Conversaties: Rana Ghavami
Grafisch ontwerp: Studio Remco van Bladel (Remco van Bladel en Beau Bertens)
Productie tentoonstelling: Bendewerk

Deelregeling Talentontwikkeling
Talentontwikkeling is een van de vijf doelstellingen van het Stimuleringsfonds. Jaarlijks worden zo'n 30 veelbelovende ontwerpers/makers geselecteerd voor een werkbeurs. Deze is bestemd voor nieuw werk zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. Daarnaast biedt het fonds een ondersteunend programma om de aansluiting op de beroepspraktijk te verbeteren. Als groep en individueel is er begeleiding en ondersteuning bij het ontwikkelen van ondernemerschap en professionaliteit.

Stimuleringsfonds@DDW16: expo's & events
Naast de tentoonstelling In No Particular Order presenteert het fonds de tentoonstellingen Intensive Care en Making School over de rol van ontwerpers in het verbeteren van de zorg- en onderwijsomgeving. Alle drie tentoonstellingen en diverse events zijn van 22 t/m 30 oktober te vinden op de 8e verdieping van het Veemgebouw. In samenwerking met MU organiseert het Stimuleringsfonds bovendien een reeks ochtendsessies over actuele thema's uit de hele breedte van de creatieve industrie. Lees hier meer.

Bussemaker opent Stimuleringsfonds@DDW16
U bent van harte uitgenodigd voor de opening van Stimuleringsfonds@DDW16 op 22 oktober 2016 in het Veemgebouw, Eindhoven. Minister Jet Bussemaker gaat vanaf 14.00 uur in gesprek met de drie curatoren van de tentoonstellingen. meer...

22-30 oktober 2016, 11.00 - 18.00uur
8e verdieping Veemgebouw, Torenallee 86-02, Eindhoven
Tickets te koop via website DDW