<
actueel / nieuws

In No Particular Order legt praktijk nieuwste generatie ontwerpers bloot

16 september 2015

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie biedt bezoekers van de Dutch Design Week 2015 een blik achter de schermen bij de nieuwste generatie makers. In de tentoonstelling 'In No Particular Order' toont curator Agata Jaworska zowel het meest recente werk als de werkwijze van 36 veelbelovende ontwerpers, makers en architecten.

'In deze presentatie gaan we op zoek naar de processen, uitgangspunten en visies achter de totstandkoming van het werk', licht curator Agata Jaworska toe. 'Wat drijft de hedendaagse ontwerper? Wat zijn hun inspiratiebronnen, motivaties en ambities?' Ze vroeg de ontwerpers een verzameling te maken van afbeeldingen en foto's die inzicht geven in hun artistieke visie en de ontwikkeling van hun werkpraktijk. Een media wall toont de persoonlijke beeldarchieven van deze ontwerpers. 'Kenmerkend voor de hedendaagse ontwerpers is dat zij zich vrij bewegen en zich niet laten beperken door de conventionele grenzen van hun vakgebied. Deze ontwerpers kijken naar de wereld en volgen hun interesses; daar komt het werk uit voort. Het is niet alleen de sociale context, de opleiding of het werkveld dat ze onderling verbindt, maar ook hun interesses en bevindingen', aldus Jaworska.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 'In No Particular Order' presenteert het nieuwste werk van 36 opkomende ontwerpers werkzaam op het gebied van productontwerp, grafisch ontwerp, lichtontwerp, social design, architectuur, mode, kunst, audiovisueel en e-cultuur. Van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontvingen zij een werkbeurs voor de periode van één jaar. De expositie toont de resultaten van deze werkperiode, in de vorm van onderzoek, ontwerp, prototypes, installaties en videowerk.

Talentontwikkeling
Talentonwikkeling is een van de vijf doelstellingen van het Stimuleringsfonds. Naast de jaarlijkse werkbeurs biedt het fonds begeleiding en ondersteuning om de aansluiting van de ontwerpers op de beroepspraktijk te verbeteren. De beurs leidt voor de ontwerpers tot diverse ontwikkelingen: ontwerper Sander Wassink bijvoorbeeld kon dankzij de beurs een mobiele studio maken om met zijn buitenlandse tentoonstellingen mee te reizen en langer in het betreffende land te verblijven. Voor architect Ricky Rijkenberg bood de subsidie de mogelijkheid haar werkveld te verleggen en haar fascinatie voor fotografie op te pakken.

In No Particular Order
17 t/m 25 oktober 2015
Veemgebouw, Torenallee 80
Strijp-S, Eindhoven

Initiatiefnemer tentoonstelling: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Curator: Agata Jaworska
Redacteur: Rana Ghavami
Grafisch ontwerp: Studio Remco van Bladel, Andrea Spikker
Interaction Design: Charlie Berendsen, Jasper van Loenen en Joost de Nooy
Productie tentoonstelling: Bendewerk

Hoge resolutie beeldmateriaal is beschikbaar via de online perspagina. Gelieve voor persaanvragen contact op te nemen met Anoek Hagenaars via pr@organisationindesign.com.

website

www.ddw.nl