<
actueel / nieuws

Koningsassymposium

25 november 2011

Hoe kan een culturele benadering voor een betere leefomgeving zorgen? Op donderdag 1 december verkent Platform GRAS het gebied tussen regiohoofdsteden Groningen en Assen – ook wel bekend onder de naam Koningsas.

Sinds begin 2011 is Hans Venhuizen als gebiedsintendant aan het werk tussen Groningen en Assen, een gebied dat ook wel de Koningsas wordt genoemd. Hij kreeg opdracht van de regio, provincies en gemeenten op zoek te gaan naar bijzondere kwaliteiten van het gebied. Het vermengen van de aanwezige cultuur, het landschap, rood en groen met deze kwaliteiten moet leiden tot een betere profilering van de regio. En aantrekkelijker voor bewoners, gebruikers en bezoekers.

Ochtend
Het Koningsassymposium start in de ochtend in Assen. Architectuur- en stedenbouwhistoricus Marinke Steenhuis presenteert haar onderzoek naar landschapseigenheid en continuïteit in de Koningsas. Dirk Sijmons (H+N+S Landschapsarchitecten en voorzitter van het Kwaliteitsteam van Regio Groningen-Assen) treedt op als coreferent. Moderator overdag is Bert van Meggelen. Tijdens de busrit van Assen naar Eelde presenteert schrijver/filosoof Bram Esser zijn reisverslag van de Koningsas.

Middag
Het middagprogramma vindt plaats in de voormalige Rijksluchtvaartschool op Groningen Airport Eelde. Vier interdisciplinaire ontwerpteams presenteren de resultaten van hun studies. Bureau Ritsema onderzocht, in samenwerking met de gemeente Tynaarlo, de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een Energie Transitie Park. ONIX onderzocht wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn voor Groningen Airport Eelde als regionale luchthaven. MD-Landschapsarchitecten presenteert het onderzoek Sensorisch Landschap en De Zwarte Hond gaat in op Zuiver Land Goed.

Avond
Het programma eindigt 's avonds in Groningen met een talkshow onder leiding van Arno van der Heyden, met onder andere Hans Venhuizen en diverse experts over de rol van cultuur bij ruimtelijke ordening.
Meer informatie en aanmelding voor de hele dag of een onderdeel kan via de website van Platform GRAS.