<
actueel / nieuws

Literatuur in VR en literaire games op de Frankfurter Buchmesse

12 oktober 2016

De literaire wereld en die van de creatieve industrie vinden elkaar op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. Met een VR-bril en koptelefoon op beland je in een virtuele literaire wereld. Daarnaast worden de literaire games Winter van Joost Vandecasteele & Happy Vulcano en Puzzling Poetry van Lucas Hirsch & Studio Louter in Frankfurt gepresenteerd. Deze Duitse boekenbeurs vindt dit jaar plaats van 19 t/m 23 oktober en is met ca. 7.300 deelnemende exhibitors uit meer dan 100 landen, ruim 9.000 journalisten en ca. 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste vakboekenbeurs ter wereld. Nederland en Vlaanderen zijn dit jaar gastland.

Op de Frankfurter Buchmesse worden drie VR-installaties gepresenteerd: C.a.p.e. Drop-Dog van CREW & Tonnus Oosterhoff, Diorama No.4: The Fernweh Opera van Daniël Ernst & Maud Vanhauwaert en Out of Sight van Sara Kolster & Jaap Robben. Deze 360-graden cinema-achtige kijkervaring werd speciaal voor het Nederlands-Vlaams gastlandschap ontwikkeld. Gerenommeerde Vlaamse en Nederlandse VR-makers werden gekoppeld aan Vlaamse en Nederlandse auteurs.

C.a.p.e. Drop-Dog – CREW & Tonnus Oosterhoff
Uitgerust met videobril, trackers en een hoofdtelefoon ervaar je aan den lijve een 360°-wereld waar je leven aan een zijden draad hangt, of je met huisdieren van gedachten wisselt over het korte leven.

Diorama No.4: The Fernweh Opera – Daniël Ernst & Maud Vanhauwaert
Beleef een wereldpremière van kosmische omvang en laat je hoogstpersoonlijk toezingen door een virtuele operazangeres, terwijl er naast jou ook echte mensen in de fictieve wereld plaatsnemen.

Out of Sight – Sara Kolster, Zesbaans & Jaap Robben
Neem plaats aan de keukentafel en laat je meenemen in een verhaal over vergeten en herinneren. Over leven en dood.

Literaire Games
Ondanks de enorme groei van de gamesindustrie – wereldwijde omzet in 2015: 61 miljard dollar – is het aantal literaire games dun gezaaid. En dat terwijl gamestudio's grote behoefte hebben aan goede verhalen. Om die reden schreven het Nederlands Letterenfonds, Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een Open Oproep uit. Opdracht: maak een voorstel voor een literaire game. Uit 49 voorstellen koos een adviescommissie er twee, die gerealiseerd en op de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd worden. Dit zijn de games Winter van Joost Vandecasteele & Happy Vulcano en Puzzling Poetry van Lucas Hirsch & Studio Louter.

Winter – Happy Volcano en Joost Vandecasteele
Winter is een kleurrijke, verhalende game die zich afspeelt in een schemerwereld waar je de keus hebt tussen leven en dood. Maar wat als je het vertikt om te kiezen?

Puzzling Poetry – Studio Louter en Lucas Hirsch, Remco Campert, Miriam Van hee, Ruth Lasters
Al puzzelend kruip je in de huid van je (lievelings)dichter.