<
actueel / nieuws

Lokale televisie over architectuur

02 februari 2012

Hoe werkt een architect aan het ontwerp van een woonwijk, landschap of wegen? Hoe beoordelen experts deze ontwerpen? En hoe ervaren gebruikers deze architectuur? Omroep Zeeland bespreekt in een tiendelige serie oude en nieuwe architectuur in de provincie.

In iedere aflevering gaat architect Johan de Koning met een of meerdere experts op pad en bespreekt aan de hand van een specifiek thema de Zeeuwse architectuur en de invloed op het landschap. Hierbij wordt ingegaan op kwaliteiten en gebreken van oude, maar vooral van nieuwe architectuur en landschapsontwerpen. Aan bod komt een variatie aan onderwerpen, van details in woningbouwprojecten uit het begin van de 19e eeuw tot grote infrastructurele projecten als de N57 van UN Studio.

Boerderijen
In Kamperland bezoeken de Koning en architect Frans Rothuizen een oude boerenschuur die dankzij een ondernemende zoon is verbouwd tot feestzaal en daardoor is gered van de sloop. Verder naar het westen in Oostkapelle, staat Parelduyn, een moderne interpretatie van de typisch Zeeuwse schuur waarin studio's en appartementen zijn gebouwd.

Infrastructuur
De Koning vraagt voormalig Rijksadviseur Infrastructuur Jan Brouwer naar zijn mening over het Mallard viaduct over de A58 waar de HSL gaat rijden. Met landschapsarchitect Margrit Bakker bespreekt hij de moeilijkheden in het ontwerp voor de berm van de N57.

'Over nieuw' tv
Na tien afleveringen 'Over nieuw' heeft de kijker een helder beeld van de architectuur in het Zeeuwse landschap. Omroep Zeeland beoogt het publiek bewuster te maken van de bebouwde omgeving en bij te dragen aan de meningvorming hierover.
De eerste vijf aflevering zijn na te kijken op de website van Omroep Zeeland. De tweede helft van de serie komt na uitzending online.