<
actueel / nieuws

Manifest Circulair Buiksloterham ondertekend

10 maart 2015

Op donderdag 5 maart werd bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het Manifest Circulair Buiksloterham ondertekend. Het gebied wordt een 'living lab' waar experiment, onderzoek en innovatie op het gebied van hernieuwbare energie en gesloten kringlopen concreet worden toegepast.

Het manifest is het resultaat van een onderzoek naar de circulaire organisatie van het gebied dat werd uitgevoerd door Metabolic, Studioninedots, DELVA Landscape Architects, Frank Alsema, Peter Dortwegt en Saskia Muller. Het is door ruim 20 lokale organisaties, instellingen, investeerders, netbeheerders en andere belanghebbenden ondertekend. Zij scharen zich achter de ambitie om deze nieuwe stadswijk tot een voorbeeld van circulaire gebiedsontwikkeling te maken. De ondertekening van het manifest vormt de officiële aftrap voor hun gezamenlijke zoektocht naar technische, sociale, politieke, culturele en economische haalbaarheid. Namens het Amsterdamse bestuur tekenden de wethouders Abdeluheb Choho (duurzaamheid) en Eric van der Burg (ruimtelijke ordening).

Het Stimuleringsfonds is op vier manieren bij deze ontwikkeling betrokken. Vanuit de AARO Open Oproepen Sleutelen aan het Metabolisme van de Stad, Ontwerpen aan de SmartCity en Experimenteren met Stadslabs zijn drie projecten ondersteund die op verschillende schaalniveaus bijdragen aan deze circulaire gebiedsontwikkeling. Daarnaast wordt het jaarprogramma van Pakhuis de Zwijger ondersteund vanuit de regeling Activiteitenprogramma's.

Lees verder op www.dezwijger.nl.