<
actueel / nieuws

Megasteden in China

27 oktober 2011

Architect Daan Roggeveen en journalist Michiel Hulshof startten in februari 2009 een tour door China. Onder de titel Go West project onderzochten zij de ontwikkeling van de opkomende megasteden in China. Steden die qua formaat te vergelijken zijn met London of Rio de Janeiro en toch buiten China vrijwel onbekend zijn. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Boeren worden van hun land verstoten en gaan in het vastgoed om in hun levensonderhoud te voorzien. Deze gebouwen worden op hun beurt opgeslokt door grote ontwikkelaars die de relatief nieuwe objecten slopen en vervangen door nog grotere complexen. De geschiedenis herschrijft zich snel.

Lokale beleving
Dankzij de samenwerking met lokale onderzoekers hebben Roggeveen en Hulshof in elke stad kunnen spreken met diverse mensen die de verstedelijking verschillend beleven. Van taxichauffeur tot hoge ambtenaar, van arbeidsmigrant tot miljonair. Het boek geeft inzicht in deze beleving en bevraagd het Chinese groeimodel kritisch, niet alleen op stedenbouwkundig niveau, maar ook de economische groei en alle (negatieve) gevolgen voor bijvoorbeeld duurzaamheid.

Schouwburg
De publicatie is onlangs gepresenteerd tijdens een groot symposium in de Amsterdamse Schouwburg. Chinese en Nederlandse experts reageerden op de ontwikkelingen die in het boek worden beschreven en spraken over de implicatie hiervan voor Nederlandse steden, Europa en de rest van de wereld.

How the City Moved to Mr Sun is te verkrijgen via de website van uitgeverij SUN en in diverse boekhandels. Tot stand gekomen met ondersteuning van de Basisregeling Architectuur.

Website