<
actueel / nieuws

Meld je aan voor bijeenkomst De Stad als Onderwijsomgeving 24 mei

04 mei 2016

Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? Welke kansen biedt de stad bij de vernieuwing van onderwijs? Op dinsdag 24 mei 2016, tijdens de IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam), organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lezingen, debat en workshops om antwoorden te vinden op deze vragen.

De snel veranderende maatschappij en economie vragen om een nieuwe visie op leren en leeromgevingen. Het is onduidelijk voor welke beroepen de jongeren van nu moeten worden opgeleid. Zeker is wel dat competenties zoals samenwerken, ondernemerschap, design denken en probleemoplossend vermogen steeds belangrijker worden. Een belangrijke vraag is wat de nieuwe ontwikkelingen binnen het onderwijs betekenen voor de fysieke omgeving waarin dit plaatsvindt. Nog te vaak wordt bij het beantwoorden van deze vraag het schoolgebouw solitair benaderd, terwijl ontwerp, programma en locatie in samenhang gezien moeten worden. Welke kansen biedt de stad bij de vernieuwing van onderwijs en onderwijsomgeving?

Tijdens de bijeenkomst presenteren vijf ontwerpteams hun onderzoeken naar nieuwe modellen voor de onderwijsomgeving. Zij geven het onderwijs van maken en doen een ruimtelijke vertaling op verschillende schaalniveaus: van het interieur van de schoolgebouwen tot hun stedelijke context.

Ochtend programma

Moderator: Thieu Besselink (The Learning Lab)

10.00 - 10.30u: Inloop

10.30 - 10.50u: Keynote 'Mbo power!' door Marieke Gervers - programmaleider practoraat Creatief Vakmanschap - ROC Amsterdam College Zuid

10.50 - 11.10u: Presentatie De Ambachtsschool Revisited - Susanne Pietsch en Eireen Schreurs

11.10 - 11.30u: Presentatie Flex Test ROC - Marco Broekman en Dingeman Deijs

11.30 - 12.00u: Pauze met mogelijkheid tot bezoeken tentoonstelling 'The Learning City' van de IABR.

12.00 - 12.20u: Presentatie Je eigen gang gaan - Kristina Andersen en Skafte Aymo Boot

12.20 - 12.40u: Presentatie Werkplaats Centraal - Dirk Osinga en Jurgen Bey

13.00 Einde


Middagprogramma

13.00 - 16.30u: Workshops (incl. lunch)

1. Stad als School
Door gebruik te maken van de leerplekken die de maakindustrie in de stad te bieden heeft, zoek de school de stad steeds meer op. Tegelijkertijd haalt de school de stad naar binnen door als school stedelijke functies op te nemen. In deze workshop gaat stedenbouwkundig bureau mdbs samen met onderwijsprofessionals, architecten, stedenbouwkundigen en leerlingen op zoek naar de meerwaarde van een beroepsopleiding voor de Rotterdamse wijk Katendrecht en vice versa. Op de fiets worden geschikte locaties verkend om vervolgens in kleine groepjes uitgewerkt te worden. Geïnteresseerd om mee op ontdekkingstocht te gaan?

2. Je eigen gang gaan
Interactieontwerper Kristina Andersen en architect Skafte Aymo-Boot dagen leerlingen en docenten uit na te denken over de directe leeromgeving. Met behulp van onverwachte materialen en schaalmodellen komen leerlingen en docenten tot verrassende resultaten. Aanmelding staat open voor ontwerpers, docenten, leerlingen en andere geïnteresseerden. Gezamenlijke deelname van docenten en leerlingen strekt tot aanbeveling.

3. Flex test ROC
Stedenbouwkundigen Marco Broekman, Dingeman Deijs en hun expertteam nemen de deelnemers van deze workshop mee in hun vervolgonderzoek naar locaties voor hybride leeromgevingen in Amsterdam. Welke kansen zijn er aanwezig in de stad om onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij meer met elkaar te verweven tot hybride leeromgeving? Aanmelding staat open voor ontwerpers, docenten, leerlingen en andere geïnteresseerden.

16.00 - 16.30u: Rondgang langs de resultaten van de drie workshops (incl. borrel)

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan architectuur@stimuleringsfonds.nl architectuur@stimuleringsfonds.nl o.v.v. 'De Stad als Onderwijsomgeving' met uw naam en organisatie. Wilt u meedoen aan een workshop, geeft dan in uw e-mail uw keuze voor een van de drie workshops aan. We ontvangen uw RSVP graag uiterlijk 17 mei 2016.

Nieuwsbrief Onderwijs
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten die het Stimuleringsfonds organiseert met betrekking tot onderwijs? Meld u aan voor de nieuwsbrief Onderwijs.