<
actueel / nieuws

Milan Design Week 2013: Salone del Mobile en FuoriSalone

20 maart 2013

Van 9 tot 14 april vindt de Salone del Mobile Internazionale plaats in Milaan, een van de grootste meubelbeurzen ter wereld. Op verschillende locaties in de stad zijn in totaal meer dan 200 Nederlandse ontwerpers vertegenwoordigd. Diverse ontwerpers en organisaties tonen presentaties en programma's in de FuoriSalone. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft diverse projecten op de Milan Design Week ondersteund.

Connecting the Dots
De publicatie Connecting the Dots: Yearbook Dutch Design Milan 2013, die zowel als catalogus en als jaarboek kan worden gebruikt, brengt alle Nederlandse presentaties in kaart. Aan de hand van interviews met sleutelfiguren, opiniërende artikelen, fotoreportages en columns wordt de Nederlandse designcultuur bij een groot publiek uitgedragen. De publicatie is gratis en wordt verspreid onder journalisten, inkopers, producenten en andere beursbezoekers.
www.thedots.nl

Tuttobene
Stichting Tuttobene viert tijdens de Salone haar jubileum. Met de tentoonstelling Retro/Perspective – 10 years Tuttobene wordt naast een overzicht van vijftien nieuwe talenten ook een podium geboden aan de tien succesvolste ontwerpers die in de eerdere edities voorbij kwamen. De tentoonstelling vindt plaats in een ruimte in de tijdens de beurs drukbezochte wijk Zona Tortona.
www.tuttobene.nl

aMAZElab
Tijdens de Salone worden rond het project GREEN BIKE: the Dutch way een aantal bijeenkomsten en tentoonstellingen georganiseerd over het gebruik van de fiets, het belang van groene ruimtes en andere projecten op het gebied van verduurzaming in de stad en de rol die design en kunst daarin kunnen hebben. Daarnaast worden in een aantal fietswinkels door studenten van Politecnico University in Milaan en door de Flower Council Holland installaties gemaakt van planten die geluid kunnen weren, de luchtkwaliteit kunnen verbeteren en ander recent onderzoek op dit gebied demonstreren. Ook zijn er fietsroutes te volgen die langs verborgen creatieve en groene plekken in de stad leiden.
Het project wordt georganiseerd door aMAZElab en komt voort uit een samenwerking tussen lokale autoriteiten, het Nederlandse consulaat en andere partijen naar aanleiding van de lokale gemeenschap die vraagt om groene alternatieven op de meer gangbare praktijk en lifestyles en de voorbeeldrol die Nederland op dit gebied heeft.
www.amaze.it/AMAZE/node/533

Dutch Invertuals
Dutch Invertuals is een collectief van individuele ontwerpers die elkaar uitdagen om op zoek te gaan naar de grenzen van hun vakgebied. In wisselende samenstelling presenteren zij hun visie in de gestalte van concepten, beelden, objecten, ontwerpen, producten, inzichten en verhalen. Tijdens de Design Week presenteren zij voor de vierde keer hun nieuwe werk met de titel Transform in de expositieruimte van Spazio O'. Initiator en curator is Wendy Plomp.
www.dutchinvertuals.nl

Daily Dynamics
Het smart office project Daily Dynamics met maatwerk meubels en handgemaakte leren gordijnen van Paul Kroese wordt gepresenteerd tijdens Ventura Lambrate, dat een belangrijk onderdeel van de FuoriSalone vormt. Met foto's van Iwan Baan en een stopmotion film worden de wisselende mogelijkheden van het project in beeld gebracht.
www.paulkroese.com

MOST
Sander Mulder stelt op basis van gerealiseerd en nieuw werk een expositie met installatie samen, die wordt getoond tijdens de MOST Salone van de Britse ontwerper Tom Dixon. Deze show toont werk van diverse ontwerpers die samen een visie bieden van de mogelijkheden van innovatie, techniek, design en commercie voor de toekomst. MOST vindt plaats in het Museo Nazionale della Scienza e della Technologia Leonardo da Vinci.
www.sandermulder.com
www.mostsalone.com

Rising Furniture
Robert van Embricqs heeft voor de Salone Satellite het prototype van de Rising Furniture doorontwikkeld tot drie nieuwe producten. Het ontwerpprincipe, dat hij tijdens zijn afstuderen ontwikkelde, is gebaseerd op het ontwerpen vanuit het platte vlak. Met scharnieren vouwen de ontwerpen zich omhoog tot meubelen.
www.robertvanembricqs.com