<
actueel / nieuws

Modecollectie Iris van Herpen

02 februari 2012

Tijdens de haute coutureweek in Parijs toonde Iris van Herpen haar nieuwste voorjaar-zomer collectie Micro. Iris van Herpen staat bekend om haar opvallende creaties waarbij zij traditioneel vakmanschap combineert met gedetailleerd handwerk en innovatieve technieken.

De inspiratie voor de collectie Micro is de microwereld van kleine organismen. Iris van Herpen raakte gefascineerd door wetenschappelijke foto's gemaakt met een elektronenmicroscoop, die tot een miljoen keer kan uitvergroten.

Bijzondere techniek
Opvallend binnen de collectie is de combinatie van handwerk met 3D printtechniek en lasertechnieken. Zoals altijd maakt ze gebruik van onconventionele materialen, zoals plexiglas, koper en transparant acryl. Voor een aantal ontwerpen gebruikte ze een soort doorschijnende slangenhuid, die ze in samenwerking met kunstenaar/textielontwerper Bart Hess ontwikkelde. Daarnaast ontwierp ze samen met Rem D. Koolhaas van United Nude Shoes opvallende schoenen met zolen gedragen door een gebit van kromme sabeltanden.

Solo
Na de show in Parijs worden stukken uit deze collectie opgenomen in haar eerste solo-expositie in het Groninger Museum. De tentoonstelling biedt een overzicht van haar werk vanaf 2008, naast een selectie van recenter werk als Capriole en Micro. Ter gelegenheid van deze solo verschijnt een eerste monografie over haar werk.

Uitnodiging
Modeontwerper Iris van Herpen is als gastlid uitgenodigd door de Chambre Syndicale de la Haute Couture. Het Mondriaan Fonds heeft een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze collectie.

Iris van Herpen, Groninger Museum, 24 maart tot en met 23 september 2012.