<
actueel / nieuws

Nederlandse architectuur in Casablanca

27 oktober 2011

Op donderdag 3 november wordt in Casablanca, Marokko, de tentoonstelling L'Architecture Néerlandaise : Un Tour d'Horizon geopend. De Nederlands-Marokkaanse architect Samir Bantal heeft een dwarsdoorsnede van de Nederlandse architectuur samengesteld, die te zien zal zijn in de kathedraal van Casablanca, de Sacré Coeur.

Vernieuwend
Nederlandse architectenbureaus als OMA, MVRDV UN Studio en West 8 zijn een sterk internationaal exportproduct. Maar wat maakt de Nederlandse architectuur zo bijzonder? De tentoonstelling toont een divers beeld van succesvolle Nederlandse architectuur door de jaren heen. Daarbij is niet alleen de vorm van belang. Minstens zo bekend zijn Nederlandse architecten om hun specifieke manier van denken en vernieuwende benadering van een opgave. Parallel aan de tentoonstelling worden diverse architectuurfilms en –documentaires getoond.

Programma
In dezelfde periode vinden andere activiteiten plaats die de uitwisseling tussen Nederlandse en Marokkaanse professionals bevorderen.

Van 3 tot 5 november organiseert de Nederlandse stichting ArchiAfrika de internationale conferentie African Perspectives 2011. De tweejarige manifestatie met diverse lezingen en debatten staat deze keer in het teken van de Afrikaanse metropool.

De expositie Learning from Casablanca van African Architecture Matters bestaat uit een analyse van de transformatie van twee modernistische wijken in Casablanca en hun ruimtelijke ontwikkeling onder politieke en economisch-culturele invloeden. Dit project is uitgevoerd door Nederlandse en Marokkaanse studenten en heeft ondersteuning gekregen vanuit de Deelregeling Internationale Projecten.

African Architecture Matters organiseert tijdens de conferentie in samenwerking met het NAi een excursie vanuit Nederland en een reeks Debates on Tour waaraan het Nederlandse en Marokkaanse vakpubliek zal deelnemen.

Ook de tentoonstelling L'Architecture Néerlandaise : Un Tour d'Horizon is medegefinancierd door het SfA. In de Deelregeling Internationale Projecten zijn voor 2011 en 2012 Marokko en Turkije als prioriteitslanden benoemd. De verwachting is dat deze prioritering een aanzet zal zijn voor de versterking van de relatie tussen Nederland, Marokko en Turkije op het gebied van architectuur en stedenbouw.