<
actueel / nieuws

Nederlandse makers en sprekers op Transmediale in Berlijn

10 februari 2016

Woensdag 3 februari is de 29ste editie van de Transmediale in het Haus der Kulturen der Welt in Berlijn geopend. Het festival behoort na bijna drie decennia nog steeds tot de toonaangevende platforms voor kunst en digitale cultuur in Europa. Het Stimuleringsfonds ondersteunde een selectie van Nederlandse makers en sprekers die participeren in verschillende festivalonderdelen.

Directeur Kristoffer Gansing is in de aanloop naar de jubileumeditie volgend jaar op zoek naar een nieuwe vorm voor het festival. De huidige editie kent niet langer de traditionele opbouw van een tentoonstelling, conferentie en workshops rondom een centraal thema. In plaats daarvan faciliteert Transmediale ontmoetingen en debatten rondom een viertal 'conversation pieces'. Het programma is zo opgesteld dat makers, denkers en wetenschappers met elkaar en met het publiek het gesprek aangaan rondom de thema's Anxious to Act, Anxious to Make, Anxious to Share en Anxious to Secure. Transmediale wil daarmee niet langer een selectie van de stand van digitale cultuur en kunst representeren, maar streeft ernaar het veld inhoudelijk verder te brengen.

Duitsland neemt cultuur serieus. Politiek, technologie, kunst en wetenschap vloeien in de gesprekken in elkaar over. In de 'opening conversation' van dit festival werd gerefereerd naar de rol van angst ten aanzien van de grote Europese thema's als de financiële crisis, de vluchtelingencrisis en het opkomend nationalisme. Er lijken op allerlei niveaus structuren te zijn gecreëerd die we niet meer geheel kunnen begrijpen of beheersen. Hortensia Völckers, directeur van de Kulturstiftung des Bundes wijst op de rol en verantwoordelijkheid van makers en culturele instellingen als bibliotheken, theaters en musea in het stimuleren van het gesprek over waarden en het zoeken naar antwoorden.

Het Stimuleringsfonds ondersteunt de deelname van Femke Herregraven, Dennis de Bel & Roel Roscam Abbing, Lucas Evers (Waag Society), Karen Lancel & Hermen Maat, Recplay Lab (Art Science Interfaculty), Moneylab (Institute of Network Cultures) en Tactical Media Connections (Cool Mediators).

De selectie van makers is gedaan door Eric Kluitenberg in samenwerking met Kristoffer Gansing. De Transmediale vond plaats van 3 t/m 10 februari in Haus der Kulturen der Welt in Berlijn.

website

2016.transmediale.de