<
actueel / nieuws

Nederlandse ontwerper geselecteerd voor residency Seoul

14 december 2015

De Nederlandse ontwerper Timon van der Hijden is geselecteerd binnen de Open Oproep Residency MMCA. Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie boden gezamenlijk twee residency perioden aan bij het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul, Zuid-Korea: een voor een beeldend kunstenaar en een voor een ontwerper. Van januari tot en met juni 2016 verblijft Van Der Hijden in Zuid-Korea. Van der Hijden gaat gedurende de residency een onderzoek uitvoeren dat gericht is op de verdieping van zijn eigen praktijk.

Van Der Hijden richt zich tijdens zijn verblijf op het project De wereld als stad. Sinds zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven werkt de ontwerper aan dit project. De wereld als stad bevraagt wat miljoenensteden zoals Istanbul, Los Angeles en Seoul betekenen voor de verbeelding. In zijn onderzoek abstraheert hij zulke steden: “Deze stad is niet een stad maar de som van al die steden die je wel of niet hebt bezocht en kent geen grenzen of vaste vorm en is gemaakt van de indrukken die je hebt verzameld zonder dat je weet waarom en is persoonlijk en openbaar.” De residency biedt voor Van der Hijden de mogelijkheid om zijn onderzoek naar miljoenensteden voort te zetten. Daarnaast kan hij werken aan de ruimtelijke installatie die onderdeel uitmaakt van De wereld als stad.

Het tweede project waar de ontwerper aan gaat werken heet Too big to fail, dat is ontstaan naar aanleiding van een eerdere expositie in Londen. In Zuid-Korea wil Van Der Hijden als eindresultaat drukwerk maken op een ongekende schaal. Dit drukwerk is met de hand gedrukt met traditionele technieken zoals houtdruk en hoogdruk. Daarbij beoogt Van Der Hijden moderne technieken zoals lasercut en 3D-printen te integreren met de traditionele technieken. 'Juist de combinatie van low- en hightech levert een nieuwe dimensie op in vormgeving. Zo probeer ik met een moderne visie traditionele technieken te gebruiken.'

Timon van der Hijden is door een jury geselecteerd in het kader van de Open Oproep Residency MMCA.

website

www.timonvanderhijden.nl