<
actueel / nieuws

Nieuw: Upstream: Music x Design

19 januari 2019

Het Fonds Podiumkunsten en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie starten een nieuwe subsidieregeling voor de ondersteuning van pop- en urban artiesten, ontwerpers en makers. De naam van deze regeling is Upstream.

Upstream is gericht op de carrièreontwikkeling van pop- en urban artiesten én ondersteunt vernieuwende artistieke formats en samenwerkingen van deze artiesten met ontwerpers en makers. Talentontwikkeling, professionalisering, innovatie en experiment staan binnen de regeling centraal.

Upstream bestaat uit twee delen
Upstream valt in twee delen uiteen: het Fonds Podiumkunsten is verantwoordelijk voor het deel van de regeling dat tot doel heeft individuele artiesten te ondersteunen, terwijl het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie innovatieve samenwerkingen en crossovers tussen verschillende creatieve sectoren zal stimuleren.

Het deel van de regeling dat door het Stimuleringsfonds wordt uitgevoerd heet Upstream: Music x Design. De regeling ondersteunt projecten waarin artiesten samen met ontwerpers en makers werken aan nieuwe toepassingen van ontwerp, beeldcultuur en technologie binnen de muziek. De regeling is bedoeld voor projecten die ook met een breed publiek zullen worden gedeeld.

Syb Groeneveld, directeur-bestuurder Stimuleringsfonds:
'De samenwerking tussen ontwerpers uit de creatieve industrie en artiesten staat binnen de regeling van het Stimuleringsfonds centraal. Samen kunnen zij een extra dimensie aan (live) muziek toevoegen. Dat kan gaan om een uitzonderlijke live-scenografie, een interactieve installatie of een muziekgame die het publiek de muziek op een nieuwe, intensere manier laat ervaren.'

Projecten die de reguliere praktijk niet overstijgen, zoals conventionele videoclips of podiumconcepten, maar ook mechandising en artist branding, komen niet in aanmerking voor subsidie. Binnen de regeling ondersteunde projecten kunnen in zowel fysieke als virtuele presentaties, producten, installaties en interventies resulteren.

regeling
In 2019 is een bedrag beschikbaar van 250.000 euro. De maximale bijdrage per project is € 50.000. Ook kan worden aangevraagd voor startfases van projecten waarin vooronderzoek wordt verricht, het project wordt voorbereid en de samenwerking wordt geconcretiseerd. De startsubsidie binnen Upstream: Music x Design is € 5.000. Binnen de regeling kan een deel van de bijdrage worden verstrekt als lening. Het doel hiervan is te stimuleren dat met de ondersteunde projecten, waar passend, een verdienmodel wordt gerealiseerd. Per jaar zijn er drie aanvraagrondes. De eerste ronde sluit op 20 maart 2019. Lees hier meer over de regeling of kijk voor een overzicht van beide regelingen op upstreamgrants.nl.

contact
Voor vragen over aanvragen kunt u terecht bij Sean Gilis via s.gilis@stimuleringsfonds.nl, Ibrahim Alaoui Chrifi via i.alaouichrifi@stimuleringsfonds.nl of 010-4361600.

Op zaterdag 19 januari 2019 werd Upstream gelanceerd tijdens Eurosonic Noorderslag. Bekijk hieronder het sfeerverslag: