<
actueel / nieuws

Nieuwe commissieleden

20 augustus 2015

De afgelopen periode hebben de adviescommissies van het Stimuleringsfonds een aantal nieuwe leden gekregen. Deze adviescommissies beoordelen de aanvragen voor subsidies aan de hand van de doelstellingen en criteria van de verschillende regelingen.

Nieuwe leden
Deelregeling Architectuur

Lada Hršak
Job Floris
Ruurd Gietema
Ekim Tan

Deelregeling Vormgeving
Dinie Besems
Jan Boelen
Susanne Rüsseler
Job Wouters
Joanna van der Zanden

Deelregeling Internationalisering
Rebecca Bego
Petra Heck
Pepijn Verpaalen

Gamefonds
Adriaan de Jongh

Kijk onder de kolom Subsidies op de homepage voor de nevenfuncties van de commissieleden.

Interview Adriaan de Jongh
Adriaan de Jongh, sinds kort adviseur voor het Gamefonds, vertelde in gamemagazine Control500 over het Gamefonds en zijn rol als commissielid. De Jongh is mede oprichter van de gamestudio Game Oven. Hij stond aan de wieg van games als Fingle en Bounden. Bounden, een game die mensen laat dansen, wordt gezien als een van de meest innovatieve games in Europa. Maar volgens De Jongh had Bounden niet gemaakt kunnen worden zonder steun van het Gamefonds. Control500 magazine interviewde De Jongh over het Gamefonds en zijn rol hierbij:

Waarom is het belangrijk dat er een gamefonds bestaat dat games ondersteunt die anders nooit hadden kunnen worden gemaakt?
'Meer mensen zouden games moeten spelen omdat het spelen van games een vaak enerverende en immersieve ervaring biedt. Toch is het bereik van games nog beperkt, bijvoorbeeld door moeilijke interfaces of ingewikkelde verhaallijnen. Experimenten met diverse aspecten van videogames laten zien dat games meer te bieden hebben dan het neerhalen van aliens, Pong en Super Mario. Daarnaast is het maken van games prijzig en zoeken investeerders naar een niveau van levensvatbaarheid die videogames vaak nog niet hebben bereikt. Zonder initiatieven als het Gamefonds is het erg moeilijk om financiële ruimte voor experiment te vinden.'

Waar zal je het meest op focussen als adviescommissielid van het Gamefonds?
'Met betrekking tot de ingediende voorstellen, kijk ik als eerste naar de gametechnieken: hoe de fysieke input van de speler wordt vertaald in gebeurtenissen in de game. Ik denk dat er veel potentie zit in het creëren van unieke technische kwaliteiten, iets waar ontwikkelaars nog niet voldoende gebruik van maken. Als commissielid hoop ik ontwikkelaars die deze kant op willen een kans te kunnen geven. Vervolgens stel ik mijzelf een aantal vragen zoals: Hoe zal het zijn om de game te spelen? Is de game pretentieus of zal het werkelijk bereiken wat de ontwikkelaar beoogt? Heeft het spel stijl en/of karakter? Past het spel wat betreft kwaliteitsniveau bij de eerder door het Gamefonds ondersteunde games?'

Het volledige interview met Adriaan de Jongh is het lezen in de PDF op deze pagina. Het complete Control500 magazine is te vinden op de Gamescom sectie van deze website.