<
actueel / nieuws

Nieuwe toekenningen Upstream: Music x Design

08 oktober 2019

In de tweede ronde van de subsidieregeling Upstream: Music x Design zijn projecten gehonoreerd van eenmansband Spinvis en technoproducer Albert van Abbe. De regeling richt zich op innovatieve toepassingen van ontwerp en technologie binnen de popmuziek. Een adviescommissie met vertegenwoordigers uit zowel het ontwerpveld als de popsector hebben zich gebogen over alle voorstellen en is met de selectie net binnen het beschikbare budget gebleven. De volgende mogelijkheid om een aanvraag in te dienen is uiterlijk 23 oktober 2019. Het beschikbare budget van deze ronde €115.000.

toekenningen
Spinvis i.s.m. International Silence
'Alles Is' is een live elektronische muziekvoorstelling van Erik de Jong (Spinvis) en Saartje van Camp in combinatie met een AR-app ontwikkeld door het ontwerpersduo International Silence, Twan Janssen en Johannes Verwoerd. De muzikanten en makers onderzoeken de huidige rol van digitale media in ons leven en de manier waarop digitale technologie kan zorgen voor juist meer verbinding met elkaar. Terwijl de muzikanten op een cirkelvormig podium spelen en ronddraaien, ziet het publiek middels de AR-app hieromheen een wolk van teksten en beelden die samensmelten. De muziek, teksten en beelden zullen elkaar tijdens de voorstelling versterken en bevragen. In najaar 2020 is de voorstelling te zien in diverse musea en op festivals. Overige partners zijn Ruud op den Kelder (creative softwarde developer), Esther Lutgendorff (productie), Excelsior Recordings, Mojo Concerts en Hans Klik.

Johannes Verwoerd over het project:
'Anders dan bij een regulier concert houden de AR en live muziek zich aan hetzelfde script, elkaar daarbij aanvullend en bevragend in een spanningsboog die je eerder in het theater verwacht dan op een concertpodium. Een intieme voorstelling met gebruik van een app over de dingen in het leven waar geen apps voor zijn.'

Albert van Abbe i.s.m. Ricky van Broekhoven
Sound designer Ricky van Broekhoven en technoproducer/muzikant Albert van Abbe ontwikkelen een hybride muziekinstrument, genaamd 'PhasingWaves' dat een combinatie maakt van kinetische lichtsculpturen met elektronische sounds. De installatie bestaat uit een minimaal vijf meter lange flexibele snaar dat door licht magische ruimtelijke vormen en patronen laat zien. Door het controleren van de snelheid waarmee de installatie beweegt ontstaan synthetische geluiden. Daarnaast ontwikkelt het team een interface om het instrument te bedienen en een interactieve live performance te creëren met het publiek. Van Broekhoven en Van Abbe werken samen met Innovation Space en de TU Eindhoven. Daarnaast zijn industrieel ontwerper/onderzoeker Mathias Funk, mechanical engineers van European Prototyping Centre en audio engineers van het poppodium Willem Twee ook betrokken bij dit project.

Ricky van Broekhoven over de samenwerking:
'We merkten dat we onze krachten heel goed konden bundelen in een iteratie van een project dat ik recentelijk met de TU/e heb ontwikkeld. Het muzikaal potentieel van deze installatie kon ik niet verkennen omdat ik hiervoor skills miste. Alberts had de benodigde expertise wel. Daarnaast biedt onze team-up gelegenheid om samen te werken met partijen die op hun beurt weer hun specialisatie hebben, zoals de Willem Twee studio's en E.P.C. Hierdoor kunnen we onszelf overstijgen.'

indruk adviescommissie
De adviescommissie onder voorzitterschap van Jeroen van Erp, bestaande uit Arjo Klingens, Brian Elstak, Eva van Netten en Klasien van de Zandschulp, is te spreken over de kwaliteit van de selectie. Ondanks dat het aantal ingezonden voorstellen aan de beperkte kant was, kende de ronde een diversiteit in projectvormen en aanvragende partijen. De selectie van de commissie toont evenzeer de bandbreedte van de regeling aan. In beide projecten komen muziek en ontwerp op een bijzondere, artistieke manier samen waardoor een nieuwe ervaring en verbeelding van muziek en performance ontstaan.

volgende deadline
Voor de volgende deadline van woensdag 23 oktober 2019 is de commissie wederom geïnteresseerd in projecten waarin een interessante toepassing of crossover met technologie, design of beeldcultuur wordt opgezocht. Ideeën en concepten kunnen altijd telefonisch of via mail worden besproken met het team achter de regeling Upstream: Music x Design: Sean Gilis en Ibrahim Alaoui Chrifi.

Upstream: Music x Design
Met Upstream: Music x Design ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met het Fonds Podiumkunsten en Sena vernieuwende artistieke formats en samenwerkingen binnen de Nederlandse pop-/urban muziek. De Deelregeling Upstream: Music x Design wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is bedoeld voor projecten waarin artiesten samen met ontwerpers en makers werken aan nieuwe toepassingen van ontwerp, beeldcultuur en technologie binnen de muziek. De fondsen en Sena willen met behulp van Upstream de muziekindustrie in Nederland verbreden en versterken, internationaal sterker voor de dag komen en crossovers naar andere disciplines stimuleren. Het jaarbudget van €300.000 wordt beschikbaar gesteld in drie aanvraagrondes.


Foto bovenaan: 'Alles Is' door Spinvis i.s.m. International Silence