<
actueel / nieuws

Nominaties Hedy d'Ancona-prijs bekend

10 november 2009

De nominaties voor de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur zijn bekend. De jury, onder voorzitterschap van Ton Venhoeven, heeft uit honderdtwaalf ingezonden projecten uiteindelijk zes projecten genomineerd.

De keuze is heel divers: een kleinschalig woon- en werkproject voor mensen met een verstandelijke beperking in Noord-Holland, een verbouwing aan de Brouwersgracht voor ouderen, een grootschalig ziekenhuis met innovatief zorgconcept, een gezondheidscentrum in een wederopbouwcomplex, een multifunctioneel revalidatiecentrum in Arnhem en een verpleeghuis in Weesp, ontworpen als zelfstandige wijk.

Expertmeetings
Begin 2010 worden alle projecten door de jury bezocht tijdens zogenaamde expertmeetings. Gebruikers, opdrachtgever(s), architect(en) worden binnenkort uitgenodigd om met de jury van gedachten te wisselen over het functioneren van het genomineerde gebouw, het proces van de totstandkoming en de wijze waarop het zorgconcept samenhangt met de architectuur.
Midden volgend jaar zal de jury de winnaar van de Hedy d'Ancona-prijs bekend maken.

De genomineerde projecten zijn:

werkproject Oosterdel Noord-HollandRaphaelstichting – Bouwcompagnie – Stichting Veldzorg
gebruiker: Scorlewald – Stichting Veldzorg - Wesseling groep
architect: 9 Graden Architecture

Rietvinck, Brouwersgracht AmsterdamOsiraGroep en Woonzorg Nederland
gebruiker: OsiraGroep
architect: Marc Prosman Architecten

ZiekenhuisDeventer Ziekenhuis – J.C. Kleinjan
gebruiker: Deventer Ziekenhuis
architect: de Jong Gortemaker Algra

Jozef, Deventerlijnszorg
opdrachtgever: Deventer Ziekenhuis - J.C. Kleinjan
gebruiker: diverse praktijken
architect: Matthijs Bouw - One Architecture

revalidatiecentrum Groot Klimmendaal, ArnhemGroot Klimmendaal
gebruiker: Groot Klimmendaal
architect: Koen van Velsen

Hogeweyk, WeespVivium Zorggroep, verpleeghuis Hogewey
gebruiker: verpleeghuis Hogewey
architect: Molenaar & Bol & Van Dillen architecten

De jury bestaat uit:
Frans Jaspers, lid Raad van Bestuur UMCG; Durk Kooistra, lid Raad van bestuur 's Heeren Loo; Jaap Roëll, vm. concerndirecteur Cordaan; Dana Ponec, architect; Dorine de Vos, interieurontwerp en Ton Venhoeven, Rijksadviseur voor de infrastructuur en voorzitter van de jury. Jurysecretaris is Robert-jan de Kort.

Meer info
De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. De Hedy d'Ancona-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en het Centrum Zorg en Bouw van TNO. Het Atelier van de Rijksbouwmeester en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen het initiatief.
De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.

[L
www.hedydanconaprijs.nl[/L]