<
actueel / nieuws

Northside Festival

15 juni 2015

Het Stimuleringsfonds ondersteunde een drietal makers uit de creatieve industrie en de organisatie van Northside Amsterdam om een verkenning te doen naar het Northside Festival in Brooklyn, New York. In 2016 wordt Amsterdam-Noord naast Brooklyn en Toronto de derde thuishaven van dit festival. Het zal een podium bieden aan technologische innovatie, muziek, voedsel en ondernemerschap.

Het Northside Festival wordt sinds 2009 in de wijk Williamsburg in Brooklyn gehouden. Tijdens het jaarlijkse festival treden bands op, maar er is ook ruimte voor conferenties, debatten en ontmoetingen tussen grote investeerders en kleine ondernemers. Samen met de organisatie van Northside Amsterdam was het Stimuleringsfonds van 11 tot en met 14 juni in Brooklyn aanwezig. Doel van de verkenning was om te kijken hoe Nederlandse makers het programma van het festival in Amerika kunnen versterken en welke sprekers uit de USA interessant zouden kunnen zijn voor Nederland.

Tijdens het programma sprak Naomi van Stelten van IJsfontein over de principes van playful learning en applied gaming aan de hand van verschillende interactieve ervaringen voor zorgverleners, het onderwijs en het Waterliniemuseum. Siemen Cox van RotterZwam vertelde over de principes van de circulaire economie en hoe deze in praktijk kan werken door eetbare paddenstoelen te kweken op koffiedik. En dat alles in een voormalig tropisch zwemparadijs in Rotterdam. Borre Akkersdijk, oprichter van ontwerpstudio ByBorre liet het aanwezige publiek kennis maken met zijn draagbare technologie. Als ontwerper kijkt ByBorre naar nieuwe ontwikkelprocessen voor textiel en verwerkt hij technologische ontwikkelingen in zijn kleding. Voorbeeld hiervan is het BB Suit dat hij ontwikkelde voor de 2014 editie van het SXSW festival. In het pak zijn GPS, WiFi en een muziekbibliotheek verwerkt. Voor de Design Week Beijing maakte ByBorre een pak dat met behulp van koude plasma technologie in staat is om de lucht in de directe omgeving van het pak te zuiveren.
Daarnaast presenteerde LAVAlab samen met het Amsterdam Museum de applicatie #GoldenAge, een interactieve en non-lineaire manier van storytelling met behulp van draagbare technologie en iBeacons. Deze nieuwe manier van het gebruik van narrativiteit wordt ingezet bij (kunst)tentoonstellingen en heeft ten doel een jonge doelgroep bij de tentoonstelling te betrekken. De ontwikkeling van deze open source tool is ondersteund vanuit de Deelregeling E-cultuur.

Northside Amsterdam
De Nederlandse versie van Northside wordt op 16, 17 en 18 september 2016 gehouden in Amsterdam-Noord. Hugo Zwolsman (designstudio Van Lennep) en Syb Groeneveld (Mediafonds, Nederlands Film Festival) organiseren het festival. Zwolsman ziet overeenkomsten tussen de twee gebieden: 'Williamsburg is een heel Europees deel van Brooklyn. Het lijkt op Amsterdam-Noord.' De organisatie wil inzetten op allerlei vormen van innovatie. 'We gaan bijvoorbeeld discussiëren over de toekomst van eten. Maar we gaan ook met bewoners van Noord praten over gentrificatie (sterke sociale verandering in een buurt)." Zwolsman en Groeneveld tekende in New York een samenwerkingsovereenkomst met de oprichters van Northside Brooklyn om zo de uitwisseling tussen de twee festivals vast te leggen. De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Kunst en Cultuur) en Eric Adams, borough president van Brooklyn, waren daar ook bij aanwezig.