<
actueel / nieuws

NTR-programma Voor de Vorm onderzoekt de vorm van alledaagse gebruiksvoorwerpen

11 oktober 2018

Ontwerper Christien Meindertsma zoekt in het nieuwe NTR-programma Voor de Vorm uit waarom het wijnglas, de fiets, de bh, de bril, de kamerplant, de mobiele telefoon, de wc-pot en de sneaker hun huidige vorm hebben. Hoe zou ons leven eruit zien zonder alledaagse voorwerpen die we vanzelfsprekend vinden? Iedere dag drinken we uit een glas, trekken we sneakers aan, zitten we op de wc en stappen we op de fiets.

Door opnieuw naar deze gebruiksvoorwerpen te kijken, stuit zij op bijzondere verrassingen. De ontwikkeling van deze voorwerpen heeft namelijk láng niet altijd een voor de hand liggend verloop. Voor de Vorm is van 18 oktober t/m 6 december elke donderdag om 21.25 uur op NPO 2. Dit programma kwam tot stand met medewerking van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en werd geproduceerd door De Haaien.

Na het zien van Voor de Vorm kijk je anders naar de gebruiksvoorwerpen om je heen. Want wie kijkt en zoekt, vindt achter elke vorm een verhaal. Zo is er aan een kamerplant net zo veel vormgeving vooraf gegaan als aan het bankstel waar de plant naast staat. En het ontwerp van de wc-pot zoals we hem kennen, dateert nog uit industriële revolutie. Een bh bestaat uit minimaal 50 onderdelen, en wordt voor een groot deel met de hand in elkaar gezet. De steel van het wijnglas had in eerste instantie geen gebruiksfunctie. Deze is ooit voortgekomen uit de strijd van lokale glasblazers op het Italiaanse eiland Murano om de beste in het vak te zijn. En die handige pootjes van het brilmontuur? Die zijn pas een paar eeuwen na de uitvinding van de eerste bril bedacht!

Ook kijkt Christien bij elk voorwerp naar de toekomst. Is het uitontwikkeld of staan er nog vernieuwingen op stapel?

De samenwerking met het Stimuleringsfonds is gebaseerd op de actuele kennis die het fonds heeft van het werkveld en nieuwe ontwikkelingen, plus in het scouten en aandragen van opkomend ontwerptalent. Doelstelling is om een breed publiek inzicht te geven in de vorm, functie en geschiedenis van alles om ons heen dat bedacht en ontworpen is.

Uitzendschema
Aflevering 1, 18 oktober: het wijnglas
Aflevering 2, 25 oktober: de fiets
Aflevering 3, 1 november: de bh
Aflevering 4, 8 november: de kamerplant
Aflevering 5, 15 november: de bril
Aflevering 6, 22 november: de mobiele telefoon
Aflevering 7, 29 november: de wc-pot
Aflevering 8, 6 december de sneaker