<
actueel / nieuws

OMA/Progress

13 oktober 2011

Afgelopen week opende in de Barbican Art Gallery in Londen de tentoonstelling OMA/Progress. Het Belgische ontwerpbureau Rotor onderzocht het archief van OMA en bezocht de bouwplaatsen en gerealiseerde projecten.

Het eindresultaat is een overzichtstentoonstelling die de 'normale' werkzaamheden van een bijzonder bureau laat zien. Zo zijn verschillende vorm- of materiaalstudies te zien, een 1:1 maquette van een constructieve knoop, de ontwikkeling van diverse representatietechnieken uit de gehele periode van OMA, de enorme hoeveelheid onderzoeksresultaten die later wel of niet verwerkt zijn in uiteindelijke projecten.

Venetië
Rotor was in 2010 verantwoordelijk voor de inrichting van het Belgisch paviljoen op de Biënnale in Venetië. Daar toonde het bureau de schoonheid van gewone, gebruikte materialen door bijvoorbeeld tapijttegels op te hangen of een deel van de rubberen noppenvloer van een metrostation te etaleren.

Progress
Deze nuchtere houding laten ze ook zien bij de tentoonstelling OMA/Progress. De enorme hoeveelheid informatie hebben ze weten te inventariseren en te groeperen. Het toont architectuur in de praktijk, een rommelig proces dat met ieder goed project verandert.
Op deze manier is het voor een bezoeker mogelijk om inzicht te krijgen in de werkwijze van het bureau of hun ontwikkeling te analyseren.

De tentoonstelling is tot 19 februari 2012 te bezichtigen in de Barbican Art Gallery. Verder is er een parallelprogramma met lezingen en excursies. Het Stimuleringsfonds voor Architectuur heeft een financiële bijdrage verleend aan dit project in de Deelregeling Internationale Projecten.